Ta klassen till Sofia

När svenskar åker till Sydeuropa brukar de välja Spanien, Portugal eller Italien. Det är ju gamla beprövade turistländer, men varför inte pröva något nytt? Bulgarien ligger på ungefär samma breddgrad, har kust mot Svarta Havet och långa, härliga sandstränder.

Ska ni åka på skolresa skulle ni kunna börja resan i Bulgariens huvudstad Sofia, en av Europas allra äldsta huvudstäder. Den har 1,3 miljoner invånare, så det är en storstad, men det känns inte så eftersom det finns gott om grönområden. Det är en ganska billig stad att äta och bo i, och ni kommer att klara er alldeles utmärkt med skolengelska och teckenspråk.

Bulgarien var ett kommunistland fram till 1989, men numera är man medlem i både EU och Nato. Det finns dock gott om historia och massor av museer. Ni kan ta en guidad tur till fots eller per buss, men det går också bra att utforska staden på egen hand.

Några spektakulära kyrkor och katedraler bör ni titta på, förslagsvis Alexander Nevskij-katedralen som är en av världens största ortodoxa kyrkor. Och så åker ni ut till grönsaksmarknaden i stadsdelen Ivan Vazov för det är en upplevelse. Sist, men inte minst vill jag rekommendera Borisova Gradina, en tre kvadratkilometer stor park placerad centralt i Sofia sedan 1880-talet.

Men ska ni göra en skolresa till Bulgarien kan det vara klokt att planera i god tid, inte minst kring ekonomin. Även om Sofia är billig jämfört med Spanien och Italien kommer det bli dyrare än en svensk cykelsemester. Är ni villiga att jobba lite kan ni sälja delikatesser åt DelikatessKungen. De håller med varor och marknadsföringsmaterial, ni säljer mot provision till vänner och bekanta, eller till privatpersoner och företag där ni bor. Många skolresor har ordnat sin finansiering genom denna försäljning, så det finns alla chanser att det ska lyckas även för er.

Det ni har att locka potentiella kunder med är bl a en prisbelönt engelsk cheddarost, en lufttorkad salami med extra hög kötthalt och en ekologisk olivolja av utvalda sicilianska druvor. Ingen av DelikatessKungens produkter går att hitta i butik, detta är exklusiva läckerheter.

Först tar ni upp beställningar, sedan levererar ni och tar betalt. Till er hjälp har ni DelikatessKungens app och försäljningsmaterial. Alla gillar delikatesser och de flesta vill gärna hjälpa unga människor att få göra sin drömresa, så det är bara att koppla på charmen och sälja.