Skolresa i Dalsland

Dalsland är kanske Sveriges mest anonyma landskap. Tråkigt, för det är ett intressant landskap fullt av vacker natur och många aktiviteter för en semester. Om er klass vill åka på en aktiv skolresa i Sverige – vänd blicken mot Dalsland!

Det finns mycket att se där, men Dalslands kanal får ni inte missa, en av världens vackraste vattenvägar. Dalsland är Sveriges sjörikaste landskap eftersom en fjärdedel av dess yta består av vatten. Som de flesta kanaler var Dalslands kanal från början en transportled som i takt med att motorvägar och järnvägar vuxit fram övergått till att bli en en turistattraktion. 31 slussar jämnar ut höjdskillnaden på 66 meter mellan Vänern och sjön Stora Le. Sommartid finns tre passagerarbåtar som både kör på turlista och chartrade turer.

Ni kan också välja att styra er egen resa genom att hyra kanoter och bo i tält längs några av de många långsmala sjöarna i Dalsland. Det finns gott om kanotuthyrare som kan visa er guldkornen och de över hundra lägerplatserna, kompletta med ved, vindskydd och toalett. Passa på att testa fisket också. Vänern har 38 fiskarter, däribland lax, röding och öring, men även i de andra sjöarna finns gott om fisk.

Åk till Gammelgården i Bengtsfors, Västsveriges största friluftsmuseum. Upplev hur det var förr i tiden, hur husen såg ut och hur tidigare generationer levde och arbetade. Här har man musikunderhållning och allsång, hantverksdagar där färdigheter som tjärbränning och stickhyvling förevisas. På området finns vandrarhem, så om ni vill kan ni tillbringa hela skolresan här, boende på Herrgården, Gamla boningshuset, Stolpboden eller Härbret, med wifi och kök med självhushåll.

Möjligheterna är många, särskilt om man inte behöver tänka på pengar. Tyvärr är det inte många skolklasser som kan unna sig den lyxen, ingen klasskassa är oändlig. Behöver ni påfyllning kan ni starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen, företaget som i snart 30 år erbjudit skolor och idrottsklubbar att sälja deras delikatesser, som lufttorkad salami, ekologisk olivolja och en prisbelönt cheddarost.

Ni väljer själva var, hur och hur mycket ni ska sälja, för ersättningen är helt provisionsbaserad. Ta först upp beställningar, så skickar DelikatessKungen varorna och ni tar betalt av kunderna i samband med leverans. Inget lager som ni måste hålla, inga pengar som ni ska ligga ut med, bara enkel och problemfri försäljning som förhoppningsvis täcker alla kostnader för skolresan.