Blogg

Sylt – Tysklands Mallorca

Den tyska ön Sylt är bara 99 kvadratkilometer stor, vilket är snäppet mindre än svenska Fårö, men trots det och att ön totalt bara har runt 20 000 invånare är den ett populärt turistmål inte bara för tyskar. Har er klass tänkt åka på en skolresa till ett intressant och annorlunda europeiskt resmål kan Sylt vara platsen för er.

En ovanlig sak med Sylt är bristen på bilar. Ön är förvisso inte bilfri. Det går till och med att ta med sig bilen på sin Syltsemester, men enda sättet är att ta den på biltåget från tyska Niebüll. Men det vimlar inte av bilar på Sylt och det finns heller ingen anledning eftersom ön bara är ett par kilometer bred. Istället är cykel det smidigaste färdmedlet. Det finns flera ställen att hyra cyklar och hela ön är full av cykelvägar och vandringsleder, det är en viktig del i varför Sylt blivit en så populär semesterort. Öns högsta punkt är 52 meter, så det är platt och fint.

Här finns också sightseeingturer med båt, en imponerande hamn och långa, härliga sandstränder och flera campingplatser där ni förutom att övernatta kan delta i klassiska campingaktiviteter som minigolf och beachvolleyboll eller hänga på glassbarer och kaféer. Vill ni uppleva stadsliv får ni ta er till huvudorten Westerland där det finns shopping- och restaurangstråk, men i ärlighetens namn är nog Sylt fel plats om man är ute efter storstadspuls och betong.

Eftersöker ni däremot en traditionell sommarsemester är Sylt helt rätt. Enda problemet skulle väl vara kostnaderna och resan dit. Ni kan antingen ta färjan från Göteborg till danska Frederikshavn eller Öresundsbron till Köpenhamn för att sedan fortsätta ner till Tyskland och biltåget över till Sylt. Redan vid ankomst har resan kostat en del, men även det går att lösa.

T ex genom ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Sälj populära produkter som lufttorkad salami, ekologisk olivolja och lagrad cheddarost, allihop från några av Europas mest anrika matproducenter. Ni säljer dem varhelst ni kommer åt, på er egen hemort eller via sociala medier på internet.

Det bästa är att ersättningen är provisionsbaserad, så ni säljer precis hur mycket eller lite ni själva vill och behöver inte hålla reda på hur många timmar ni lägger ner. På det sättet styr ni över er själva och i förlängningen över hur mycket pengar ni ska tjäna till klassresan.

Astrid Lindgrens Näs

Det är inget fel på Junibacken och Astrid Lindgrens Värld, men målgruppen är barn, inte ungdomar eller vuxna som vuxit upp med Astrids böcker och karaktärer, men som sedan gått vidare. Astrid Lindgrens Näs är något annat. Bondgården Näs i Vimmerby var Astrids barndomshem. Här växte hon upp tillsammans med sina syskon och det var här verklighetens Bullerbybarn lekte. Idag är det ett museum och ett perfekt utflyktsmål för en skolklass, kanske ett stopp på en längre skolresa.

På Näs får ni en guidad visning av barndomshemmet, ni får uppleva trädgårdarna där Astrid tillbringade sina barndoms somrar, ni får se en utställning om hennes liv och när det börjar kurra i magen beger ni er till restaurangen och dess vackra uteservering i Apellunden. I Snickarladan visas en film om hur historien om Emil i Lönneberga blev till.

Vill ni inte lämna Vimmerby efter besöket kan ni övernatta på Astrid Lindgrens Värld en bit bort. För i Vimmerby kretsar mycket runt Astrid Lindgren, men inte riktigt allt. Här finns badplatser med kanotuthyrning, servering och camping, en äventyrsgolfbana, vandringsleder och mycket mer.

Första steget på klassresan är väl att bestämma vart man ska åka och vad man ska göra, men för att kunna göra det behöver man veta hur mycket det kostar och inte minst hur mycket pengar man har att spendera. En klasskassa har alltid sina begränsningar.

Behöver ni påfyllning i den kan ni försöka hitta ett kreativt sätt att tjäna pengar till klassen. Det kan vara försäljning, att arrangera ett evenemang med inträde eller att ta hand om grannarnas pantburkar, men för att slippa hamna i gränslandet mellan tråkigt jobb och rent tiggeri kan ni jobba ihop med DelikatessKungen.

Ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen funkar så att ni säljer företagets produkter och får behålla en del av vinsten. Det är lättsålda delikatesser som lagrad cheddarost och ekologisk olivolja i fina presentförpackningar. Ni säljer dem genom att knacka dörr hos grannarna. Eller varför inte prata med företagarna på er ort. Kanske de kan köpa in delikatesserna som gåvor till kunder eller personal, så gör de samtidigt en god insats genom att stödja er skolresa.

Kunderna betalar inte varorna förrän ni sedan levererar dem, och ersättningen till er beror på hur mycket ni sålt. För varje såld produkt får ni mer pengar till klasskassan, så man kan säga att ni bestämmer er egen lön.

Åk helikopter med klassen

Man behöver inte åka så långt bort på skolresa för att uppleva något unikt och annorlunda. Det räcker faktiskt med att förflytta sig några hundra meter för att få nya perspektiv – rakt upp i luften. En guidad helikoptertur är ett fantastiskt sätt att se sin egen stad. Tänk att få se sitt hus och gata uppifrån!

Men är det inte vansinnigt dyrt att åka helikopter? Det är ju sånt som kungligheter och popstjärnor gör för att spä på sin stjärnglans. Billigt är det inte, man får räkna med en dryg tusenlapp per person och det blir ju stora summor för en hel skolklass. Särskilt om man betänker att resan bara varar 15-20 minuter.

Å andra sidan, det är ungefär lika mycket som en handfull biobiljetter och hur många filmer har man inte sett som man börjat glömma bort redan vid eftertexterna? Eller några restaurangmiddagar, som inte heller ger något bestående minne. En vanlig inrikesresa med tåg kan lätt komma upp i samma pengar och då slår det ju ändå lite högre (på alla sätt) att flyga helikopter. Här snackar vi nästan garanterat om ett minne för livet.

Så fundera på om ni inte ska spara ihop pengar till en höjdarutflykt, och i så fall hur ni ska göra det. Möjligheterna är många. Allra enklast är nog att samarbeta med något företag som har upparbetade kontakter med producenter och distributörer. Som DelikatessKungen som säljer delikatesser som dragerad lakrits, handgjorda praliner och ekologisk olivolja. Alla varorna är av hög kvalitet och kommer i lättsålda presentförpackningar.

Ni bestämmer själva hur och var ni ska sälja, om ni vill knacka dörr i bostadsområden, bearbeta lokala företag eller sälja genom kampanjer i sociala medier. Ersättningen är helt provisionsbaserad så DelikatessKungen har inga synpunkter på hur mycket eller lite tid ni lägger på försäljningen.

Först tar ni upp beställningar. Sedan levererar ni varorna och tar betalt för dem. På det sättet behöver varken ni eller kunderna ligga ute med pengar och ni slipper riskera att sitta kvar med ett osålt lager.

Andra grupper som testat försäljning för att finansiera skolresan har återkommit till DelikatessKungen flera gånger för att tjäna pengar till nya skolresor. Kanske inte lika roligt och minnesvärt som att åka helikopter med klasskompisarna, men trevligt, lärorikt och lönsamt.

Till Berlin med skolan

Berlin är en av Sveriges närmaste storstäder. Här finns både kultur och storstadsliv, för att inte tala om historia. Alla européer med åldern inne minns Berlinmurens fall 1989 och de som är ännu äldre minns också dess tillkomst vid 1961, men innan dess spelade staden en central roll i bägge världskrigen. Vill ni åka på skolresa till en stad med många sevärdheter och mycket att uppleva är Berlin ett bra val, vare sig ni åker med flyg eller buss, på egen hand eller i regi av någon större skolresearrangör.

Berlin är det förenade Tysklands huvudstad, men redan tidigare var staden Östtysklands huvudstad. Även efter murens fall är det en stad med många kontraster. Berlin är på många sätt en utpräglad storstad, men där finns också skogar och stora parkanläggningar. Berlins botaniska trädgård på 43 hektar och med 22 000 olika växter är så betongfri man kan tänka sig, samtidigt som området kring parlamentet och de stora shoppingstråken vittnar väldigt mycket om att detta är en världsstad med runt fyra miljoner invånare.

Det första ni bör göra när ni kommer till Berlin är att boka in en stadsvandring där man förevisar några av stadens mest klassiska sevärdheter som Brandenburger Tor, förintelsemonumentet och Potsdamer Platz. Letar ni ordentlig kan ni säkert hitta en svensk guide, men står ni ut med engelska eller ännu hellre tyska är alternativen oändliga.

En tur till koncentrationslägret Sachsenhausen tre mil norr om Berlin är inte en av de mest lustfyllda upplevelser man kan utsätta sig för, men det ger perspektiv. Problemet när ni väljer besöksmål i och kring Berlin är att ni skulle vilja ha flera veckor på er för att hinna med allt, och de flesta skolresor varar bara i några dagar.

Man ska ju ha råd också, men behöver klasskassan en boost finns det lösningar på det med. Ett är att klassen ägnar sig åt försäljning ihop med DelikatessKungen som sålt delikatesser ihop med skolklasser och idrottsklubbar i snart 30 år.

Först tar ni upp beställningar på företagets salami, olivolja, cheddarost mm. Det gör ni var ni vill, till företag, privatpersoner eller utanför kommunkontoret. Sedan levererar ni varorna samtidigt som ni tar betalt. Genom åren har tusentals skolresor finansierats med denna försäljning, och det är inte osannolikt att även ni kommer att upptäcka vilket kul och smidigt sätt det är att tjäna pengar till klassen.