Blogg

Ta klassen till Sofia

När svenskar åker till Sydeuropa brukar de välja Spanien, Portugal eller Italien. Det är ju gamla beprövade turistländer, men varför inte pröva något nytt? Bulgarien ligger på ungefär samma breddgrad, har kust mot Svarta Havet och långa, härliga sandstränder.

Ska ni åka på skolresa skulle ni kunna börja resan i Bulgariens huvudstad Sofia, en av Europas allra äldsta huvudstäder. Den har 1,3 miljoner invånare, så det är en storstad, men det känns inte så eftersom det finns gott om grönområden. Det är en ganska billig stad att äta och bo i, och ni kommer att klara er alldeles utmärkt med skolengelska och teckenspråk.

Bulgarien var ett kommunistland fram till 1989, men numera är man medlem i både EU och Nato. Det finns dock gott om historia och massor av museer. Ni kan ta en guidad tur till fots eller per buss, men det går också bra att utforska staden på egen hand.

Några spektakulära kyrkor och katedraler bör ni titta på, förslagsvis Alexander Nevskij-katedralen som är en av världens största ortodoxa kyrkor. Och så åker ni ut till grönsaksmarknaden i stadsdelen Ivan Vazov för det är en upplevelse. Sist, men inte minst vill jag rekommendera Borisova Gradina, en tre kvadratkilometer stor park placerad centralt i Sofia sedan 1880-talet.

Men ska ni göra en skolresa till Bulgarien kan det vara klokt att planera i god tid, inte minst kring ekonomin. Även om Sofia är billig jämfört med Spanien och Italien kommer det bli dyrare än en svensk cykelsemester. Är ni villiga att jobba lite kan ni sälja delikatesser åt DelikatessKungen. De håller med varor och marknadsföringsmaterial, ni säljer mot provision till vänner och bekanta, eller till privatpersoner och företag där ni bor. Många skolresor har ordnat sin finansiering genom denna försäljning, så det finns alla chanser att det ska lyckas även för er.

Det ni har att locka potentiella kunder med är bl a en prisbelönt engelsk cheddarost, en lufttorkad salami med extra hög kötthalt och en ekologisk olivolja av utvalda sicilianska druvor. Ingen av DelikatessKungens produkter går att hitta i butik, detta är exklusiva läckerheter.

Först tar ni upp beställningar, sedan levererar ni och tar betalt. Till er hjälp har ni DelikatessKungens app och försäljningsmaterial. Alla gillar delikatesser och de flesta vill gärna hjälpa unga människor att få göra sin drömresa, så det är bara att koppla på charmen och sälja.

Skolresa i Dalsland

Dalsland är kanske Sveriges mest anonyma landskap. Tråkigt, för det är ett intressant landskap fullt av vacker natur och många aktiviteter för en semester. Om er klass vill åka på en aktiv skolresa i Sverige – vänd blicken mot Dalsland!

Det finns mycket att se där, men Dalslands kanal får ni inte missa, en av världens vackraste vattenvägar. Dalsland är Sveriges sjörikaste landskap eftersom en fjärdedel av dess yta består av vatten. Som de flesta kanaler var Dalslands kanal från början en transportled som i takt med att motorvägar och järnvägar vuxit fram övergått till att bli en en turistattraktion. 31 slussar jämnar ut höjdskillnaden på 66 meter mellan Vänern och sjön Stora Le. Sommartid finns tre passagerarbåtar som både kör på turlista och chartrade turer.

Ni kan också välja att styra er egen resa genom att hyra kanoter och bo i tält längs några av de många långsmala sjöarna i Dalsland. Det finns gott om kanotuthyrare som kan visa er guldkornen och de över hundra lägerplatserna, kompletta med ved, vindskydd och toalett. Passa på att testa fisket också. Vänern har 38 fiskarter, däribland lax, röding och öring, men även i de andra sjöarna finns gott om fisk.

Åk till Gammelgården i Bengtsfors, Västsveriges största friluftsmuseum. Upplev hur det var förr i tiden, hur husen såg ut och hur tidigare generationer levde och arbetade. Här har man musikunderhållning och allsång, hantverksdagar där färdigheter som tjärbränning och stickhyvling förevisas. På området finns vandrarhem, så om ni vill kan ni tillbringa hela skolresan här, boende på Herrgården, Gamla boningshuset, Stolpboden eller Härbret, med wifi och kök med självhushåll.

Möjligheterna är många, särskilt om man inte behöver tänka på pengar. Tyvärr är det inte många skolklasser som kan unna sig den lyxen, ingen klasskassa är oändlig. Behöver ni påfyllning kan ni starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen, företaget som i snart 30 år erbjudit skolor och idrottsklubbar att sälja deras delikatesser, som lufttorkad salami, ekologisk olivolja och en prisbelönt cheddarost.

Ni väljer själva var, hur och hur mycket ni ska sälja, för ersättningen är helt provisionsbaserad. Ta först upp beställningar, så skickar DelikatessKungen varorna och ni tar betalt av kunderna i samband med leverans. Inget lager som ni måste hålla, inga pengar som ni ska ligga ut med, bara enkel och problemfri försäljning som förhoppningsvis täcker alla kostnader för skolresan.

Vildmarksäventyr i Skåne

High Chaparral känner de flesta till som en småländsk temapark med westerntema, men Lone Star Konferenscenter utanför Höör mitt i Skåne är mindre känt trots att det i många år varit ett givet val för mängder av konferenser, firmafester, svensexor och kompisgäng.

Och skolresor! Lone Star är ett äventyrscenter som lämpar sig mycket väl för en skolklass, oavsett om man vill tillbringa en dag där eller flera dagar med övernattningar. De har färdiga skolresepaket, men med stora möjligheter att själva välja hur dagarna ska se ut. För här finns mycket att göra, aktiviteter som ”Hjältarna på Fortet”, kanotpaddling, yxkastning, linbana, lassokastning, bågskytte och en mekanisk tjur. När ni vill sitta ner och ta igen er finns underhållning i form av band och DJ:s.

När ni blir hungriga finns det hela tre olika restauranger: Wild West Saloon, Country House och Long Horn Saloon. Alla tre med en känsla av Texas Steakhouse, men det finns inte bara hamburgare och grillbufféer utan också vegetariska alternativ och härliga efterrätter som cheesecake, blåbärspaj och glass.

På Lone Star finns flera olika boendealternativ i stugbyn Camp Wild West. Ni kan bo i stugor med sju bäddar per rum eller på Trapperhouse, ett vandrarhem i westernstil. Här finns också en utomhuspool och en timrad bastustuga.

Känns Lone Star Konferenscenter som ett lämpligt mål för er klassresa (eller ett stopp på vägen bland många) är det bara att boka och planera. En del av planeringen är möjligen att göra ett överslag för hur mycket det kommer att kosta. Ingen skolresa har obegränsad ekonomi och det gäller gissningsvis er också.

Behöver ni mer pengar i klasskassan kan ni testa ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Det kan finansiera hela skolresan eftersom ersättningen är provisionsbaserad. Ju mer ni säljer, desto mer pengar till klassen.

Det hela är mycket enkelt. Först tar ni upp beställningar på DelikatessKungens produkter, som ekologisk olivolja, dragerade mandlar och prisbelönt cheddarost. Ni kan sälja på nätet, i bostadsområdet, bland lokala företag, släkt och vänner, det bestämmer ni själva. Till er hjälp har ni DelikatessKungens försäljningsmaterial och en praktisk app som håller reda på vad ni sålt.

När försäljningen är klar skickar DelikatessKungen ut varorna till er kontaktperson. Sedan levererar ni dem till kunderna, tar betalt och behåller er andel. Ni behöver alltså inte ligga ute med pengar, allt ni satsar är tid och engagemang.

Ängsö nationalpark

Det finns ingen anledning att nöja sig med något sämre än det bästa när man ska åka på skolresa, och om man ska hålla sig inrikes måste det bästa vara en nationalpark. I skrivande stund finns det 30 nationalparker. 1909 inrättades de första nio och en av dessa är Ängsö nationalpark.

Ängsö är en av två nationalparker som ligger i Stockholmsområdet, närmare bestämt i Stockholms norra skärgård, mellan Stockholm och Norrtälje. Som framgår av namnet är det en ö, men under sommaren går det turtrafik med skärgårdsbåtar både från Stockholms innerstad och från Östanå i Åkersberga. Ängsö nationalpark är 190 hektar stor, varav 117 hektar utgörs av vatten.

Väl framme på ön som marknadsförs som Roslagens pärla kan ni njuta av den fantastiska naturen som gör ön unik. Det går att beställa en guidad rundtur, men det går också bra att vandra på egen hand. Ön är relativt platt och lätt att ta sig runt på. Ta gärna med kikare, det vimlar av praktfulla fåglar som större och mindre hackspett, havsörn och kattuggla. På ön finns också ett fågelskyddsområde som är förbjudet att beträda under delar av året då fåglarna ska ges möjlighet att häcka i fred.

Det finns inga restauranger eller matbutiker på Ängsö, så ta med egen mat. Helst mat som går att grilla. Visserligen råder eldningsförbud på hela ön förutom på särskilda grillplatser, men dessa finns det gott om. Ni kan också ta med metspön och hoppas på tur. Kanske bäst att ändå säkra med medhavd mat, men förutom i fågelskyddsområdet där det är strängt förbjudet att fiska är fisket på ön bra.

Oavsett om ni ska göra en dagsutflykt till Ängsö eller stanna flera dagar och kanske ta vägen förbi huvudstaden med Skansen, Gröna Lund och andra turistmål kommer en klassresa till Ängsö att kosta pengar. Har ni inte laddat klasskassan kan ni förslagsvis starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Genom att sälja företagets delikatesser, som lufttorkad salami, smakrik och prisbelönt cheddar, ekologisk olivolja och handgjorda chokladpraliner kan klassen finansiera hela skolresan.

Först tar ni upp beställningar bland släkt och vänner, grannar eller lokala företag på er ort, det väljer ni själva. Sedan får ni hem varorna, levererar dem till kunderna, tar betalt och behåller er del av vinsten. Genom att försäljningen är helt provisionsbaserad väljer ni själva hur mycket tid ni ska lägga på arbetet, och i förlängningen hur mycket pengar ni ska tjäna.