Blogg

Cykla Göta Kanal

Göta Kanal är drygt nitton mil med 58 slussar. Vid mitten av 1800-talet hade kanalen stor betydelse som transportled, innan tåg och lastbilar tog över den praktiska funktionen. Idag förknippas Göta Kanal mest med semester på vatten (och några usla svenska långfilmer där varje ny film var sämre än den tidigare), men längs med kanalen går en gång- och cykelbana som marknadsförs som ”Sveriges vackraste bilfria väg” och som är hela 87 km lång. Varför inte skippa båten och istället cykla bredvid Göta Kanal, som en dagsutflykt eller en hel skolresa?

Ni behöver inte ens ha egna cyklar, de går att hyra. Hjälmar, kärror och annan utrustning också, men om ni vill slippa tung packning tar restauranger, pensionat och hotell längs resrutten hand om era behov av mat, sömn och bekvämlighet. Ni kan såklart sova i tält, grilla och laga mat på stormkök och styra resan helt själva, men det går också att boka ett färdigt cykelpaket med hotell och måltider. Välj det som passar er bäst och oavsett om ni vill improvisera eller ha ett fast schema kan det vara klokt att läsa på om de olika alternativen innan. Tänk också på att eleverna har olika cykelvana och fysiska förutsättningar. Ta höjd för det så att ni inte får ett för tight schema.

Till själva kanalen åker ni tåg eller buss. Ska ni hyra cyklar är Töreboda en bra startplats, för där kan ni hämta upp utrustningen. Till Töreboda tar det runt tre timmar med tåg från Stockholm och halva tiden från Göteborg. Men det går också bra att börja i kanalens östra startpunkt Söderköping.

Att cykla är ett billigt sätt att resa även om man hyr cykel, men alla resor kostar. Behöver ni bo på hotell eller vandrarhem kommer det att kosta även om ni väljer billiga alternativ. Samma sak med maten, även om ni tillagar den själva. Och så vill man ju inte behöva räkna varje krona på en klassresa, att ständigt tvingas välja budgetalternativ.

Ett sätt att skapa lite handlingsfrihet i klasskassan är att jobba och tjäna pengar. Sälj delikatesser t ex! DelikatessKungen samarbetar med skolklasser och andra grupper. Det är provisionsbaserad försäljning som kan finansiera er klassresa. Varorna det gäller är exempelvis lufttorkad salami och en prisbelönt engelsk cheddarost. Ni tar upp beställningar, levererar, tar betalt och behåller er andel av pengarna. Lönsamt, lärorikt och väldigt roligt.

Bergslagsleden

Natur, motion, gemenskap och att lära känna sig själv. Allt det går att uppnå på en vandring i skog och mark. Det är dessutom ett billigt och enkelt sätt att semestra för det är inte mycket utrustning som verkligen krävs. Egentligen bara ett par bra och sköna skor, allt annat är valfritt. Ska man sova ute behöver man ett bra tält och ska man laga sin egen mat behövs utrustning för det, och ju mer man ska ha med sig desto viktigare blir det att hålla nere vikten på packningen.

Men för korta dagsetapper behövs endast bra skor, kläder och ett glatt humör. Det gör vandring till en perfekt sysselsättning på en klassresa. Bäst av allt är kanske att det går att vandra vartsomhelst. Till och med på gator och trottoarer, men när Sverige är utrustat med storslagen natur från norr till söder är det synd att inte utnyttja den.

Bergslagsleden t ex. Den ligger i Örebro län och är uppdelad i sjutton etapper på totalt 28 mil. Etapperna är från sju kilometer upp till drygt två mil, en del mycket lättpromenerade, andra mer krävande.

Längs vägen finns vandrarhem, restauranger, kaféer och intressanta fornlämningar. Bergslagsleden innehåller vacker natur, inte minst på etappen som löper genom Tivedens nationalpark. Här finns såväl orörda skogar som klara badsjöar. Räcker inte naturen i sig kan ni prova på att rida, fiska eller hyra kanoter eller mountainbikes. Det finns flera uthyrare och aktivitetscentra längs med Bergslagsleden. Många av de boenden som ni går förbi arrangerar också diverse aktiviteter.

Vid Bergslagsleden finns också mycket kultur och historia. I Bergslagen har det funnits gruvdrift och metallindustri ända sedan medeltiden. En och annan fornlämning vittnar om aktiviteter ännu äldre än så. Men viktigast är ändå vandringen. Välj gärna lite kortare och lättare dagsetapper än ni tror er klara. Vandring är ingen tävling och skavsår kan förstöra den bästa av naturupplevelser.

Vandring är gratis, men utrustning, mat och boende kommer att kosta, och det är trist om pengar ska begränsa möjligheterna. Det finns många sätt för en skolklass att samla pengar till klasskassan. Ett är försäljning. Om eleverna säljer DelikatessKungens produkter kan ni tjäna pengar till klassresan. Det är delikatesser som salami, cheddarost och handgjorda praliner. Ni väljer själva var och hur ni ska sälja och eftersom ersättningen är provisionsbaserad kan man ju säga att ni väljer hur mycket pengar ni ska tjäna.

Orsa Grönklitt

De flesta skolresor sker på försommaren, men varför inte åka på vintern istället? Egentligen är det väl när det är som allra mörkast man har störst behov av att ladda batterierna.

Orsa Grönklitt är i första hand en skidanläggning, men de har så mycket mer än slalom och längdåkning att det är ett perfekt resmål för en klassresa. Åtminstone om ni vill ha en aktiv resa, det här är inte en plats för att softa med polarna.

På Grönklitt kan ni bl a testa att åka hundspann, det gör man ju inte varje dag. Eller ta en hästdriven slädtur genom Grönklittsskogen. Vinterfiske i Rädsjön är en annan lokal specialitet som erbjuds, att borra hål i isen och pimpla ädelfisk som regnbågslax. Här finns också en rovdjurspark med allt från isbjörnar till tigrar och leoparder, liksom klassiska svenska rovdjur som brunbjörn, lodjur och varg.

Men mest är det väl skidåkningen som drar. I Orsa finns 23 nedfarter av varierande svårighetsgrad, och skidskola för dem som känner att de behöver lite stöd innan de ger sig ut för pisten på egen hand. Vill man åka på längden finns det ungefär lika många spår, upp till 16 km. Och alla typer av skidor går att hyra på plats om man inte har egna.

Orsa Grönklitt har olika typer av boenden. Ni kan hyra en eller flera stugor, lägenheter eller bo på vandrarhem. Till Orsa åker ni buss, tåg, bil eller flyg. Det är 30 mil från Stockholm och drygt 40 mil från Göteborg.

Pengar då? Ja, de kommer att gå åt. Resan kostar oavsett fordon. Samma sak med boendet. Och så har vi maten, hyra av utrustning, liftkort och alla andra aktiviteter. Lika bra att ladda klasskassan en gång för alla. Det kan ni exempelvis göra genom att sälja delikatesser och låta det finansiera er skolresa. DelikatessKungen har jobbat tillsammans med skolklasser och andra grupper av unga i snart 30 år.

Upplägget är enkelt. Ni säljer företagets varor på er egen ort genom att knacka dörr hos grannarna eller uppvakta företag i närområdet. Det är lättsålda delikatesser som ekologisk olivolja, belgiska, handgjorda praliner och smakrika cheddarostar. När ni känner er färdiga med att ta upp beställningar får ni hem varorna till er kontaktperson, levererar dem till kunderna, tar betalt och behåller er andel. Försäljningen är helt provisionsbaserad så ersättningen är helt beroende av hur mycket ni säljer.

Klassresa till Lissabon

Svensk sommar är fantastisk! I år inträffade den en tisdag, men önskar man lite längre sammanhängande sommarsemester kan man med fördel åker söderut. Istället för att göra en klassutflykt till Stockholm eller Göteborg kan man sikta på Lissabon. Där är det behagligt svenskt sommarklimat från april till oktober, i princip aldrig minusgrader någon gång under året, men heller inte tropisk hetta. Varmt och skönt, helt enkelt.

Lissabon är som bekant Portugals huvudstad och största stad. Ändå ingen jättestad med drygt en halv miljon invånare i de centrala delarna. Däremot mysig och inbjudande för turister. Här finns förutom historiskt intressanta byggnader och fantastisk arkitektur även shopping och härliga parker. Åk runt med buss eller hyr cyklar för att verkligen få känna staden.

Mosteiro dos Jerónimos, eller Hieronymosklostret, är ett världsarv uppfört på 1500-talet som ni absolut inte får missa. Ett annat givet besöksmål är en resa med hissen Elevador de Santa Justa som får Mariahissen i Stockholm att blekna i jämförelse. Den är 45 meter hög och tar 24 passagerare åt gången. Castelo de São Jorge är en ytterst sevärd borg med guidade turer på engelska. Därifrån kan ni vandra genom Alfamadistriktet, stans äldsta stadsdel, ner till floden.

Lissabon har dessutom många intressanta museer, och så borde ni passa på att gå på fotboll, förslagsvis på Sporting Lissabons hemmaarena Estadio Jose Alvalade med plats för hela 50 000 åskådare! Det är lika många som det bor i Östersund eller Trollhättan, bara för att få lite perspektiv på det.

Till Lissabon flyger ni enklast. Från Lisbon Airport är det bara en kort bussresa från flygplatsen så är ni mitt i city. Restaurangbesök och hotell är klart billigare än i Sverige trots den svenska kronans låga värdering på sistone. När ni ger er i kast med det portugisiska köket bör ni helst av allt pröva fisk och skaldjur.

Då fattas bara pengar. Åtminstone gissar jag det för skolklasser brukar sakna pengar när de ska åka på skolresa, men har ni framförhållning går det att lösa ganska enkelt. Det finns flera sätt för en skolklass att fylla på klasskassan. Ni kan t ex sälja lotter, kryddor eller toapapper. DelikatessKungen heter ett företag som samarbetat med skolklasser i snart 30 år. Som ni anar av namnet säljer de delikatesser, bl a belgiska chokladpraliner, prisbelönt cheddarost och en ekologisk jungfruolivolja.

DelikatessKungen fixar fram delikatesser och säljmaterial. Ni finansierar skolresan genom att sälja varorna.