Klassresa till Borlänge

Borlänge i södra Dalarna är ett resmål för den aktiva skolresan. Den vackra naturen passar för vandring och cykling, och på sjön Runn, som ger en skärgårdskänsla med sina många öar, kan ni paddla kanot och kajak eller fiska gädda, abborre, lake och siklöja.

När åkte ni senast en underjordisk linbana? Om svaret är aldrig är äventyrsgruvan Tuna Hästberg ett givet stopp på klassresan. Föredrar ni höjder är skidanläggningen Romme Alpin ett stenkast från centrala Borlänge ett bättre val. Åker ni dit för skidåkningen är vintern att föredra, men den storslagna utsikten finns året om.

Ornässtugan är Sveriges mest kända timmerbyggnad och landets näst äldsta museum (efter Livrustkammaren) som öppnade redan 1758. Här gömde sig Gustav Vasa för exakt 500 år sedan, vilket uppmärksammas lite extra. Känns det för mossigt kan ni väga upp det med ett besök på Framtidsmuseet 2047 Science Center.

Är ni fortfarande på museihumör ligger Jussi Björlingmuseet i Borlänge. Abba och Avicii i all ära, men Jussi Björling var Sveriges första musikaliska världsstjärna som fortfarande 60 år efter sin död omtalas som en legend i hela Europa och övriga världen.

I och runt Borlänge finns gott om boendemöjligheter. Hotell, stugbyar, campingplatser, turistlägenheter och vandrarhem, och själva resan ordnar ni enklast med tåg. Borlänge är en järnvägsknyt med direktförbindelser både med Stockholm, Gävle och Örebro, men föredrar ni att flyga går det bussar från Dala Airport.

Både aktiviteter, resvägar och boende påverkas med stor sannolikhet av ekonomiska förutsättningar. Om er klass inte har börjat samla pengar till en skolresa är ett tips att prova på försäljning. Att förse människor med varor de kanske inte ens visste att de behövde är en konst som tar en livstid att bemästra, men ett första steg kan vara ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen.

Deras handgjorda chokladpraliner, prisbelönta cheddarost och andra delikatesser säljs av ungdomar runt om i Sverige och försäljningen finansierar massor av skolresor och träningsläger varje år. Till sin hjälp har grupperna DelikatessKungens försäljningsmaterial och mångåriga kunnande och eftersom ersättningen helt och hållet beror på hur mycket man säljer väljer man sina arbetstider själv.

Inte bara det, man väljer hur och var man säljer, till privatpersoner eller företag, på nätet eller genom att knacka dörr. DelikatessKungen levererar varorna och som försäljningsgrupp lägger man inte ut en krona.