Sommar i Åre

Få svenska orter är så tätt förknippade med vinter som Åre, inte minst efter att kommunen sökt Vinter-OS tillsammans med Östersund och nu senast Stockholm. Men faktum är att Åre är en fantastisk plats för en aktiv skolresa även på sommaren. Årefjällen erbjuder klättring, vandring och turer med mountainbikes, Åre Ridcenter ridning på islandshästar och Tångböleströmmarna en actionfylld forspaddling, om ni inte föredrar en något stillsammare kanotfärd eller stränder med sol och bad.

Antingen bokar ni dessa aktiviteter själva eller också köper ni ett färdigt skolresepaket från JoPe Fors & Fjäll som har rutin på att skräddarsy gruppresor inte minst för skolklasser. Det där är ju en smaksak. Många känner sig friare genom att själva sätta ihop arrangemanget och kanske lämna luckor för improvisationer. Andra tycker att det är en trygghet att ha en erfaren arrangör i ryggen som kanske tänker på allt det där man själv glömmer i hastigheten. T ex vad man gör om det regnar, om någon blir sjuk eller om man av någon anledning ändå känner för att ändra i programmet.

Åre ligger i Jämtland, har mycket samisk historia, men är sedan 1970-talet mest känt för vintersport och då främst alpin sådan. Här bor bara runt tretusen personer, men som den turistmetropol Åre blivit är det stundtals betydligt fler människor här. Många försörjer sig på turism, inom hotell- eller restaurangnäringen, men här finns också en chokladfabrik, ett callcenter och andra IT-företag.

Ska ni åka på klassresa till Åre kan ni välja mellan flyg, tåg och buss. Det är en fördel med turistorter, att resvägarna är många. En annan fördel är att det finns boendealternativ för alla smaker och plånböcker, från Åre Camping där ni kan bo i tält eller stugor, till vandrarhem och rena lyxhotell.

För att få ihop ekonomin till Åreresan kan ni samla pengar, arrangera en loppmarknad, en musikshow, eller varför inte testa försäljning av delikatesser? DelikatessKungen har försäljningssamarbeten med skolklasser, ishockeylag och andra grupper. På det sättet kan ni tjäna pengar för att få råd med skolresan.

Varorna det gäller är bl a salami med hög kötthalt, ekologisk olivolja och belgiska praliner. Alltihop levereras i stilrena presentförpackningar som gör dem lämpliga för såväl privatpersoner som företag som kanske vill använda dem som gåvor till kunder eller anställda. Ni väljer själva hur och var ni vill sälja, kanske söka upp människor i deras vardag eller genom aktiv marknadsföring på nätet.