Skolresa i Göteborgs skärgård

Göteborgs skärgård är egentligen två skärgårdar. Den norra, där många öar är sammankopplade med broar, och den södra som man når med skärgårdsbåtar. Åker ni med klassen till skärgården kan ni alltså välja om ni ska båtluffa eller åka ut med buss, och ifall ni vill hinna med så många öar som möjligt eller en enda.

Väljer ni norra skärgården kan ni cykla. Hyr cyklar på Hönö eller Björkö om ni inte vill ta med era egna. Sedan kan ni själva välja rutt, så länge ni håller er till öar med broförbindelse. Föredrar ni istället den södra skärgården kan ni byta buss och spårvagn mot Styrsöbolagets båtar och det bästa av allt är att de ingår i den övriga kollektivtrafiken så att ni kan använda samma biljetter även för båtturerna.

Vilka öar ska man absolut besöka? Det beror på tycke och smak, men Öckerö är ett populärt resmål så där finns både vandrarhem och stugor. Kajakpaddling och geocaching är populära aktiviteter, liksom bad och beachvolleyboll. Öckerö är känd från den svenska visskatten för att det var där Fredrik Åkare träffade Cecilia Lind enligt Cornelis Vreeswijk.

Håller vi kvar musiktemat känner ni säkert igen Brännö brygga. Den finns mycket riktigt på Brännö, där det också finns orörd natur med ett rikt fågelliv, jordbruk, hantverk och knappt tusen bofasta invånare. Brännö är helt bilfri, så den passar extra bra att cykla på.

På Asperö finns motionsspår och ett utsiktsberg där man får bra överblick över Göteborgs hamn. Här finns också en livsmedelsbutik och en badstrand med både bryggor och klippor att hoppa ifrån.

Hur dyr en skolresa i Göteborgs skärgård blir bestämmer ni helt själva. Bor ni i tält och äter medhavd matsäck behöver den nästan inte kosta något alls, men vill ni utforska allt vad öarna har att erbjuda, hyra cyklar och stanna riktigt länge kan det bli mer kostsamt.

Behöver ni pengar till klasskassan kan ni börja samla redan nu. Med provisionsbaserad försäljning väljer ni själva hur mycket ni ska tjäna till er skolresa. Ett företag som erbjuder detta är DelikatessKungen som jobbat ihop med skolor och föreningar sedan början av nittiotalet. Många grupper återkommer flera gånger när de märker vilket smidigt sätt detta är att tjäna pengar.

Ni säljer företagets delikatesser genom att först ta upp beställningar, sedan leverera varorna till kunderna, ta betalt och behålla er andel. Sedan är det bara att åka.