Klassresa till Lissabon

Svensk sommar är fantastisk! I år inträffade den en tisdag, men önskar man lite längre sammanhängande sommarsemester kan man med fördel åker söderut. Istället för att göra en klassutflykt till Stockholm eller Göteborg kan man sikta på Lissabon. Där är det behagligt svenskt sommarklimat från april till oktober, i princip aldrig minusgrader någon gång under året, men heller inte tropisk hetta. Varmt och skönt, helt enkelt.

Lissabon är som bekant Portugals huvudstad och största stad. Ändå ingen jättestad med drygt en halv miljon invånare i de centrala delarna. Däremot mysig och inbjudande för turister. Här finns förutom historiskt intressanta byggnader och fantastisk arkitektur även shopping och härliga parker. Åk runt med buss eller hyr cyklar för att verkligen få känna staden.

Mosteiro dos Jerónimos, eller Hieronymosklostret, är ett världsarv uppfört på 1500-talet som ni absolut inte får missa. Ett annat givet besöksmål är en resa med hissen Elevador de Santa Justa som får Mariahissen i Stockholm att blekna i jämförelse. Den är 45 meter hög och tar 24 passagerare åt gången. Castelo de São Jorge är en ytterst sevärd borg med guidade turer på engelska. Därifrån kan ni vandra genom Alfamadistriktet, stans äldsta stadsdel, ner till floden.

Lissabon har dessutom många intressanta museer, och så borde ni passa på att gå på fotboll, förslagsvis på Sporting Lissabons hemmaarena Estadio Jose Alvalade med plats för hela 50 000 åskådare! Det är lika många som det bor i Östersund eller Trollhättan, bara för att få lite perspektiv på det.

Till Lissabon flyger ni enklast. Från Lisbon Airport är det bara en kort bussresa från flygplatsen så är ni mitt i city. Restaurangbesök och hotell är klart billigare än i Sverige trots den svenska kronans låga värdering på sistone. När ni ger er i kast med det portugisiska köket bör ni helst av allt pröva fisk och skaldjur.

Då fattas bara pengar. Åtminstone gissar jag det för skolklasser brukar sakna pengar när de ska åka på skolresa, men har ni framförhållning går det att lösa ganska enkelt. Det finns flera sätt för en skolklass att fylla på klasskassan. Ni kan t ex sälja lotter, kryddor eller toapapper. DelikatessKungen heter ett företag som samarbetat med skolklasser i snart 30 år. Som ni anar av namnet säljer de delikatesser, bl a belgiska chokladpraliner, prisbelönt cheddarost och en ekologisk jungfruolivolja.

DelikatessKungen fixar fram delikatesser och säljmaterial. Ni finansierar skolresan genom att sälja varorna.