Skolresa till Warszawa

Warszawa är ett bra resmål för en klassresa. Så nära, men ändå exotiskt. Östeuropa har mycket kultur och Polen har dessutom en av de vackraste huvudstäderna i Europa. Det är en stor stad som inräknat förorterna har över tre miljoner invånare, klart största staden i Polen där det totalt bor närmare 40 miljoner. Flyg är det vanligaste transportsättet till Warszawa, men det är fullt möjligt att också åka tåg dit. Från Stockholm är det 120 mil, men från södra Sverige är det betydligt närmare.

Hela Polen har en intressant historia och det gäller i högsta grad också Warszawa. Staden drabbades hårt under andra världskriget och bombades så hårt att man på allvar funderade över om det verkligen var värt att bygga upp staden igen eller om man bara skulle ge upp den och flytta huvudstaden. Lyckligtvis byggde man upp den och idag är Warszawa en blomstrande stad. Efter Sovjetunionens fall har Polen genomfört en rad ekonomiska reformer och blivit en finansiell kraft att räkna med, med Warszawa som nav.

Warszawa delas mitt itu av floden Wisla. Enkelt uttryckt bor de rika på västra sidan floden. Där finns också myndigheterna och de finansiella institutionerna. På östra sidan bor de med sämre ekonomi, men tack vare att denna del klarade sig bättre undan andra världskrigets bomber finns här äldre, intressanta stenhus och industrifastigheter. Här håller konstnärer och andra kulturutövare till.

Få fågelperspektiv på Warszawa genom att åka upp i Kulturpalatset, mitt i centrum, 231 meter upp i luften. Gamla stan, Stare Miasto, finns i likhet med Warszawas slott och Sankt Johannes ärkekatedral på Unescos världsarvslista. Samtliga är väl värda ett besök.

Det mesta är billigt i Warszawa. Hotell, restauranger, shopping och de flesta aktiviteter håller ett lågt pris med svenska mått mätt. Res billigt eller passa på att bo och ät flott på en nivå ni kanske inte skulle ha råd med i andra storstäder.

Vilken standard ni vill ha på boende och annat kan ju också bero på klasskassans storlek och hur ska man då ha råd med en klassresa till Warszawa? Man kan sälja lotter, ordna en loppmarknad eller tigga pengar av föräldrarna, men det är ju roligare att jobba ihop pengar tillsammans. Testa provisionsbaserad försäljning! Sälj delikatesser som salami och cheddarost i samarbete med DelikatessKungen. Ni väljer hur och var ni säljer, hur mycket tid ni ska lägga på arbetet. Lönsamt, lärorikt och roligt.