Till Tom Tits med klassen

Tom Tits Experiment är ett klassiskt resmål för vetgiriga skolklasser. Enkelt uttryckt är det en experimentverkstad med naturkunskap och teknik i centrum på femtontusen kvadratmeter, beläget i Södertälje, strax söder om Stockholm. Totalt är det fyra våningsplan och en utomhuspark där både barn och vuxna kan lära sig mer om teknik, fysik, matematik, geografi, biologi och lite annat. Man kanske inte bygger en hel skolresa kring ett besök här, men det kan absolut vara värt en omväg. Sedan kan man ju fylla på med besök på en badstrand eller ett nöjesfält.

Tom Tits besöker man både för att ha roligt och för att lära sig saker, och det är inte en lekpark bara för barn. Tom Tits arrangerar events för företag och andra vuxengrupper, här finns kunskaper att hämta för alla. Tom Tits är inte heller ett museum där kunniga experter håller föredrag. Det finns utställningar på olika teman, men främst testar man själv fysikens lagar genom att utföra experiment med människan i centrum. Om ni vill kan personalen också skräddarsy besöket för att passa just er.

Tom Tits har en egen restaurang med buffé och desserter för alla smaker och dieter, ett ekologiskt lunchkafé med snacks och fika, men också ett matsäcksrum för de som föredrar att ta med sig egen mat.

Till Tom Tits åker man enklast tåg. Experimentverkstaden ligger tio minuters gångväg från Södertälje Central. Åker ni från Stockholmsområdet kan ni ta pendeltåg dit. Från övriga landet tar ni fjärrtåg till Södertälje Syd. För den som vill går det buss ända fram.

För att ha råd att åka till Tom Tits Experiment eller göra andra utflykter och klassresor kan ni samla pengar på olika sätt, men det är ju alltid roligare att kunna erbjuda människor något istället för att bara stå med mössan i hand och be om pengar. Sälj saker! Det finns företag inom olika branscher som jobbar ihop med skolgrupper. De tillhandahåller en produkt, ni säljer den lokalt på er ort.

Ett sådant upplägg har DelikatessKungen använt sig av sedan 1992. Ni kan sälja deras salami, cheddarost och ekologiska olivolja till släkt och vänner, på föräldrarnas arbetsplatser eller runt omkring ert närområde. Ju mer av DelikatessKungens produkter ni säljer, desto mer pengar tjänar ni till er klassresa eftersom ersättningen är helt provisionsbaserad.