Kroatien är en av republikerna som bröt sig ur Jugoslavien 1991 och är numera medlem i EU. Många svenskar vet inte mycket mer än så om landet, så vi börjar med grundkursen:
Kroatien har drygt fyra miljoner invånare. Runt en miljon av dem bor i huvudstaden Zagreb. Valutan heter kuna och för varje kuna får man betala ungefär 1,40 kronor. Språket är kroatiska. Italienska och tyska är utbredda språk, men på turistorterna fungerar även engelska bra.
Och turistorter finns det gott om. Kroatien är placerat ganska i mitten av Medelhavets norra strand, mittemot Italien, vilket passar perfekt för en solsemester och varför inte en klassresa. Här finns både kultur och natur att upptäcka med åtta nationalparker utspridda över hela landet. Plitvicesjöarna och Krka är de mest kända.
Men här finns också intressanta städer. Huvudstaden Zagreb är den klart största. Nästa stad i storleksordning är Split med ett par hundratusen invånare. Det är en utpräglad turiststad med mycket kultur och många museer, men också ett utbildningscentrum. Den gamla delen av staden är helt bilfri och är fylld av restauranger och glassbarer.
Tack vare Kroatiens förhållandevis långa kust mot Adriatiska havet och en skärgård med tusentals små öar är man alltid nära vatten. Kroatien är därför inte oväntat en stor seglarnation. Vill man pröva på seglarlivet går det att hyra båt med besättning. Snorkling är också populärt här eftersom vattnet är varmt, rent och klart.
Eftersom turism är en av Kroatiens stora födkrokar är det lätt att få tag i boende i alla prisklasser. Man kan välja mellan att bo på hotell, i privatrum och på camping. Man får däremot inte tälta utanför campingplatserna. Landet är turistvänligt, men här finns ingen allemansrätt av svensk modell.
Det går direktflyg från Sverige till flera kroatiska städer, som Pula, Split och Dubrovnik. Dessutom är det flera svenska researrangörer som anordnar bussresor dit. Sträckan Göteborg-Split är 210 mil, så den är lite för seg att avverka på en dag, men i gengäld får man uppleva mycket på vägen – Danmark, Tyskland, Österrike och Slovenien.
Vilken väg man än tar och hur man än bor kostar det pengar att åka på skolresa till södra Europa. Ett sätt att få ihop reskassan är att sälja delikatesser. Säljer ni Delikatesskungens produkter får ni en del av försäljningsbeloppet i provision, så ju mer ni säljer desto mer pengar till er. Läs mer om hur det fungerar här.