Tiveden aktivitets- & äventyrscenter

Tivedens nationalpark är ett drygt tvåtusen hektar stort område av orörd vildmark inkilat mellan Vänern och Vättern, nästan exakt mittemellan Stockholm och Göteborg. Nationalparken bildades 1983 och utvidgades 2017. Vad är det som är så speciellt med denna då? Hela Sverige är ju fullt av skogar. Så är det visserligen, men nästan överallt handlar det om storskaligt skogsbruk där miljön främst optimeras för att träden ska ge maximal ekonomisk avkastning.

Tiveden är något helt annat. Här har landskapet fått växa som det vill, inte som människan vill. Det har lett till riktigt gammal skog, skonad från kalhyggen. Ihop med skogssjöar, sprickdalar, jätteblock och andra naturfenomen från miljontals år tillbaka har en nästan magisk natur bildats.

Vill man åka på skolresa med klassen eller få några dagar ihop med fotbollslaget eller tennisklubben på en plats med urskog, lugn och tystnad, men också fartfyllda äventyr kan man med fördel boka in sig på Tiveden aktivitets- & äventyrscenter i Ösjönäs i utkanten av nationalparken.

Vad sägs t ex om en höghöjdsbana där man navigerar sig fram mellan trädtopparna på tolv meters höjd, i hängbroar och linbanor? Givetvis är man hela tiden säkrad med selar och linor, men adrenalinkicken kommer ändå.

Efter det kanske ridning på islandshästar känns mesigt, men även det har sin actionfyllda tjusning. Avrunda kvällen med vattenaktiviteter som paddling, bad och bastu. Övernatta gör man i hus eller tält.

För att ha råd med denna och andra resor kan ni exempelvis sälja jultidningar eller anordna en loppis där ni säljer hemgjort godis och skärbrädor ni tillverkat i träslöjden. Men det är ju ingen som läser tidningar längre och med alla allergier och dieter kommer ni få köpa tillbaka det där godiset själva om det ska bli sålt.

Nej, ett enklare sätt är att sälja Delikatesskungens produkter, som cheddarost, salamikorv och ekologisk olivolja. Ni tar upp beställningar av grannar och vänner, på föräldrarnas jobb eller utanför det lokala köpcentret. Sedan levererar ni varorna och tar betalt, så får ni en del av försäljningsbeloppet i provision. Förutom att det är en bra affär är det roligt och lärorikt. Beställ information och fundera över om inte det här kan vara ett bra sätt för er att få råd med resan.