Ett land av lego

Legoland, Danmarks mest kända nöjespark, har hunnit fylla 50 år. Den ligger i Billund på Jylland och tack vare närheten till Sverige har även många svenska skolklasser åkt dit. Inte bara svenska och danska förresten, det här är ett mycket internationellt utflyktsmål.

Här finns klätterväggar, åkattraktioner, spökhus, Skandinaviens största 4D-biograf, en trafikskola och inte minst Miniland, en komplett värld byggd av tjugo miljoner legoklossar. Samtliga attraktioner ingår i entrébiljetten, men ska ni hinna med att utforska hela nöjesparken på en dag får ni ligga i.

Annars går det bra att övernatta. Ni kan t ex välja att bo i Legoland Holiday Village, strax utanför Legoland. Det är en semesterby som erbjuder övernattning på olika teman, som Wild West-stugor, indiantält och vanlig camping. Ett ännu närmare boendealternativ är Hotel Legoland, mitt i Legoland. Här kan ni bo som prinsessor, pirater, riddare eller äventyrshjältar. På hotellets restaurang serveras såväl frukost som lunch och middag.

Mat kan ni också inta på någon av Legolands alla restauranger. Här finns en saloon som serverar pulled pork och barbeque, en piratsylta med sjörövarfisk och kyckling, en borggrill som bjuder på medeltida läckerheter, bara för att nämna några.

Billund har en internationell flygplats som ligger bara tre kilometer ifrån Legoland. Därifrån åker ni buss. Men det går också bra att stanna på marken och åka buss eller tåg hela vägen.

Det där löser sig. Värre är det kanske med ekonomin. Förutom resa, mat och boende måste ni ju ha inträdesbiljetter till Legoland för hela klassen. En lösning kan vara att låta klassen testa försäljningsarbete. Delikatesskungen har sedan 1992 hjälpt massor av skolor och andra grupper att få råd att förverkliga sina resedrömmar. Genom att sälja delikatesser som cheddarost, salamikorv och lyxvåfflor till släkt och vänner, på föräldrarnas jobb eller utanför det lokala köpcentret kan ni ordna en ordentlig klasskassa.

När ni tagit upp beställningar levererar ni varorna till slutkunden och är med och delar på vinsten. Genom att försäljningen är helt provisionsbaserad väljer ni själva hur mycket tid och engagemang ni vill lägga ner. Ju mer ni säljer desto mer tjänar ni. Kanske slutar det med att ni inte nöjer er med Danmark utan vill åka vidare till Tyskland, England eller varför inte Sydeuropa eller USA? Beställ information här om hur försäljningssamarbetet går till, så får ni själva avgöra om det är rätt väg för er.