Orsa Grönklitt

De flesta skolresor sker på försommaren, men varför inte åka på vintern istället? Egentligen är det väl när det är som allra mörkast man har störst behov av att ladda batterierna.

Orsa Grönklitt är i första hand en skidanläggning, men de har så mycket mer än slalom och längdåkning att det är ett perfekt resmål för en klassresa. Åtminstone om ni vill ha en aktiv resa, det här är inte en plats för att softa med polarna.

På Grönklitt kan ni bl a testa att åka hundspann, det gör man ju inte varje dag. Eller ta en hästdriven slädtur genom Grönklittsskogen. Vinterfiske i Rädsjön är en annan lokal specialitet som erbjuds, att borra hål i isen och pimpla ädelfisk som regnbågslax. Här finns också en rovdjurspark med allt från isbjörnar till tigrar och leoparder, liksom klassiska svenska rovdjur som brunbjörn, lodjur och varg.

Men mest är det väl skidåkningen som drar. I Orsa finns 23 nedfarter av varierande svårighetsgrad, och skidskola för dem som känner att de behöver lite stöd innan de ger sig ut för pisten på egen hand. Vill man åka på längden finns det ungefär lika många spår, upp till 16 km. Och alla typer av skidor går att hyra på plats om man inte har egna.

Orsa Grönklitt har olika typer av boenden. Ni kan hyra en eller flera stugor, lägenheter eller bo på vandrarhem. Till Orsa åker ni buss, tåg, bil eller flyg. Det är 30 mil från Stockholm och drygt 40 mil från Göteborg.

Pengar då? Ja, de kommer att gå åt. Resan kostar oavsett fordon. Samma sak med boendet. Och så har vi maten, hyra av utrustning, liftkort och alla andra aktiviteter. Lika bra att ladda klasskassan en gång för alla. Det kan ni exempelvis göra genom att sälja delikatesser och låta det finansiera er skolresa. DelikatessKungen har jobbat tillsammans med skolklasser och andra grupper av unga i snart 30 år.

Upplägget är enkelt. Ni säljer företagets varor på er egen ort genom att knacka dörr hos grannarna eller uppvakta företag i närområdet. Det är lättsålda delikatesser som ekologisk olivolja, belgiska, handgjorda praliner och smakrika cheddarostar. När ni känner er färdiga med att ta upp beställningar får ni hem varorna till er kontaktperson, levererar dem till kunderna, tar betalt och behåller er andel. Försäljningen är helt provisionsbaserad så ersättningen är helt beroende av hur mycket ni säljer.