Bergslagsleden

Natur, motion, gemenskap och att lära känna sig själv. Allt det går att uppnå på en vandring i skog och mark. Det är dessutom ett billigt och enkelt sätt att semestra för det är inte mycket utrustning som verkligen krävs. Egentligen bara ett par bra och sköna skor, allt annat är valfritt. Ska man sova ute behöver man ett bra tält och ska man laga sin egen mat behövs utrustning för det, och ju mer man ska ha med sig desto viktigare blir det att hålla nere vikten på packningen.

Men för korta dagsetapper behövs endast bra skor, kläder och ett glatt humör. Det gör vandring till en perfekt sysselsättning på en klassresa. Bäst av allt är kanske att det går att vandra vartsomhelst. Till och med på gator och trottoarer, men när Sverige är utrustat med storslagen natur från norr till söder är det synd att inte utnyttja den.

Bergslagsleden t ex. Den ligger i Örebro län och är uppdelad i sjutton etapper på totalt 28 mil. Etapperna är från sju kilometer upp till drygt två mil, en del mycket lättpromenerade, andra mer krävande.

Längs vägen finns vandrarhem, restauranger, kaféer och intressanta fornlämningar. Bergslagsleden innehåller vacker natur, inte minst på etappen som löper genom Tivedens nationalpark. Här finns såväl orörda skogar som klara badsjöar. Räcker inte naturen i sig kan ni prova på att rida, fiska eller hyra kanoter eller mountainbikes. Det finns flera uthyrare och aktivitetscentra längs med Bergslagsleden. Många av de boenden som ni går förbi arrangerar också diverse aktiviteter.

Vid Bergslagsleden finns också mycket kultur och historia. I Bergslagen har det funnits gruvdrift och metallindustri ända sedan medeltiden. En och annan fornlämning vittnar om aktiviteter ännu äldre än så. Men viktigast är ändå vandringen. Välj gärna lite kortare och lättare dagsetapper än ni tror er klara. Vandring är ingen tävling och skavsår kan förstöra den bästa av naturupplevelser.

Vandring är gratis, men utrustning, mat och boende kommer att kosta, och det är trist om pengar ska begränsa möjligheterna. Det finns många sätt för en skolklass att samla pengar till klasskassan. Ett är försäljning. Om eleverna säljer DelikatessKungens produkter kan ni tjäna pengar till klassresan. Det är delikatesser som salami, cheddarost och handgjorda praliner. Ni väljer själva var och hur ni ska sälja och eftersom ersättningen är provisionsbaserad kan man ju säga att ni väljer hur mycket pengar ni ska tjäna.