Med klassen till Hamburg

Skolresor till Tyskland brukar landa i Berlin, men det är kanske att krångla till saker i onödan. Hamburg, Tysklands näst största stad med nöjen, kultur, shopping och historia ligger ju mycket närmare. Till Hamburg, med 1,7 miljoner invånare (3 miljoner om man inkluderar förorterna) är det bara 37 mil från Malmö via Öresundsbron och färjan Rödby-Puttgarden, som tar c:a 45 minuter. En annan färjelösning är Göteborg-Kiel, men det går också bra att åka tåg, via Köpenhamn, varifrån det tar c:a 4,5 timme till Hamburg. Flyget är inte heller jättedyrt, men då missar ni å andra sidan möjligheten att klämma in Köpenhamn på vägen.

Vad gör man i Hamburg då, förutom att fräscha på tyskakunskaperna (eller utröna om man ska välja att läsa just tyska)? Här finns massor av sevärdheter, om man inte nöjer sig med att bara gå/åka runt på måfå i denna intressanta stad. I Hamburg finns ett omfattande kanalsystem och fler broar än i Venedig och Amsterdam tillsammans. Närmare bestämt 2302 stycken!

Sjön Alster är ett av vattendragen som bidrar till Hamburgs karaktär. Den är 160 hektar stor och ligger mitt i staden. Alsterpark är Hamburgs populäraste park, med mängder av kaféer och restauranger.

Reeperbahn är Hamburgs nöjescentrum. Tyvärr inte bara känt för att The Beatles fick sitt internationella genombrott här på 60-talet. Länge var det också känt för hög kriminalitet, knark och prostitution. Idag är området, efter omfattande och målmedvetna polisinsatser, betydligt lugnare och återigen en sevärdhet turister inte bör missa.

Hagenbecks djurpark grundades redan 1874 och har därför blivit en mall för många djuparker runtom i Europa.

Miniatur Wunderland är ett ofantligt stort modelljärnvägslandskap med mer än 10 km räls och 800 tåg.

I jättestaden Hamburg finns självklart boenden i alla prisklasser, utom möjligen de allra billigaste. Tyskland är inget billigt land, och Hamburg inte dess billigaste stad. Men letar man går det ändå att hitta någonstans att sova till skapliga priser. Här finns ett stort utbud av hotell, bed & breakfast och en och annan campingplats och stuguthyrare. Dessutom finns Jugendherbergen, som väl enklast kan översättas med vandrarhem.

Hur ni än väljer att åka och bo och vad ni än väljer att göra kan man ju aldrig ha för mycket pengar med sig.