Klassresa till Orsa Grönklitt

Drygt 30 mil från Stockholm ligger Orsa Grönklitt. På vintern en skidanläggning, på sommaren ett vackert vildmarksområde fullt av aktiviteter, perfekt för en skolresa alldeles oavsett elevernas ålder.

Resan dit sker förslagsvis med buss eller tåg, eller med flyg via Mora. Väl framme är det bara att njuta av aktiviteter som minigolf, frisbeegolf, fyrhjulingssafari, hundspannsturer, boule, brännboll, fotboll, fiske, bad och kanotpaddling. Här finns aktiviteter för alla! Förresten är det här tv-programmet Wild Kids spelas in.

Fast den största anledningen till Grönklittsbesöket brukar vara för att träffa vilda djur. Rovdjursparken Grönklitt är Europas största björnpark på 325 000 kvadratmeter. Här finns utställningar och en ”lärande lekmiljö” med pedagogiska lärstationer för barnen, men det som framförallt utmärker rovdjursparken är självklart att man här hittar några av världens mest utrotningshotade rovdjur i stora hägn, som gör det möjligt att uppleva djuren i deras naturliga miljö.

I parken finns vanlig svensk brunbjörn, men också de större kusinerna kamtjatka-, kodiak- och isbjörn, samt varg, järv och lo, men också tigrar och leoparder. Varje dag matas djuren inför publik, vilket kan vara mycket spektakulära evenemang. Det här är ju stora och hungriga djur, så på matsedeln kan det t ex stå ”hel gris”. Ett annat sätt att få ut så mycket som möjligt ur rovdjursparksbesöket är att åka med ”Nalleexpressen”, en rundtur i öppen vagn bakom en fyrhjuling, som också tar ombord rullstolar. Men för den som har benen i behåll och orkar kanske ändå en promenad i parken är allra enklast.

När ni ledsnat på djuren (om det är möjligt) kan ni exempelvis ägna er åt vildmarksvandring. Här finns vandringsleder för alla, oavsett erfarenhet. Den som föredrar att cykla har också kommit rätt. Både mountainbikes och ”vanliga” cyklar (och hjälmar såklart!) finns att hyra och flera skyltade cykelleder finns runt hörnet. Föredrar man att ta sig fram på vatten finns även kanoter att hyra.

Vid det här laget har ni antagligen blivit ordentligt hungriga. Som tur är finns två restauranger, ett kafé och en matbutik för att ta hand om den saken. Sova på maten? I Orsa Grönklitt finns nästan tretusen bäddar i form av stugor, lägenheter och vandrarhem, men också flera campingplatser. Oavsett hur ni lägger upp resan kommer det att gå åt pengar, på den punkten påminner Grönklitt om alla andra resmål i hela världen.