Åk på klassresa till Ulriksdals slott

Ulriksdal Slott

Ulriksdals slott ligger i Kungliga nationalstadsparken strax norr om Stockholm och uppfördes på 1640-talet. Sitt nuvarande utseende har det haft sedan 1700-talet. Härifrån har drottning Kristina låtit sin kröningsprocession utgå, och bl a Gustav VI Adolf har använt slottet som bostad.

Slottet är inte minst känt för sin inredning. Här finns rum inredda på 1800-talet för Karl XV och andra rum inredda på 1900-talet åt Gustav VI Adolf, den nuvarande kungens farfar. Och till allas lycka är byggnaden öppen för gruppbesök. Skolklasser kan boka en guidad visning på 45 minuter, anpassad efter elevernas ålder och förkunskaper.

När ni ändå är där finns fler upptäckter att göra. I Ulriksdals slottspark ligger Orangerimuseet, ett orangeri som byggdes på 1600-talet. Efter ett beslut av kungen 1988 visar Nationalmuseum upp skulpturer av Milles, Sergel och andra storheter här.

Slottsteatern Confidencen uppfördes i mitten av 1700-talet av drottning Lovisa Ulrika. Tyvärr har slottsteatern haft rätt lite verksamhet efter hennes frånfälle, men i slutet av 1900-talet såg operasångerskan Kjerstin Dellert till att den åter levde upp. Under sommarhalvåret kan man avnjuta både teater och musik här, och även Confidencen visas för skolklasser, till självkostnadspris.

Mat och dryck kan intas t ex på Trädgårdscaféet, som förestås av trädgårdsmästaren Bo Rappne, känd från TV4:s Äntligen Hemma, eller på Brunnsvikens Trädgård, som för övrigt är en annan handelsträdgård värdig ett besök. Annars finns det gott om gröna ytor där man i lugn och ro kan sitta och äta medhavd matsäck, eller grilla. Närmaste badplats finns vid Kaninholmen, bara några hundra meters promenad från Ulriksdals slott längs med Edsviken.

Till Ulriksdal går fina cykelvägar. Är er klass lite för långväga för att åka dit med cykel går det bussar från Ulriksdals station och från Bergshamra tunnelbanestation, som bägge ligger bara några minuters resa från Stockholms centralstation.

Som utflyktsmål är Ulriksdals slottspark ganska billigt, men vill ni passa på att dryga ut klasskassan kan ni förslagsvis sälja delikatesser. Beställ information om Delikatesskungens enkla koncept och lättsålda produkter. Att sälja deras salami, cheddar mm är ett roligt sätt att lära sig hur försäljningsverksamhet fungerar. Alla gillar god mat i lyxiga förpackningar!