Klimatsmart skolresa

Alla pratar om ekologiska fotavtryck, att vara försiktig med jordens resurser och att leva i samklang med naturen. Resandet anses särskilt skadligt för miljön och klimatet. Samtidigt är det ju lärorikt att resa, att få nya intryck av andra människor och kulturer. Ska man behöva ställa in skolresan för att leva klimatsmart?

Nej då, men kanske kan ni göra en miljöresa i närmiljön istället för att ta flyget till Maldiverna. Det blir billigare också. De flesta i klassen har nog en cykel och de som inte har kan låna. Då har ni ett transportmedel som bara kräver muskelkraft och som ganska lätt tar er flera mil på en dag.

Bo i campingstugor med självhushåll, eller varför inte i tält? I gynnsamma väderförhållanden krävs ju ingen uppvärmning och tack vare allemansrätten kan man övernatta ett dygn nästan vartsomhelst, så länge man håller avståndet till tomtmark och inte gör åverkan på skog och annan växtlighet.

Att grilla eller laga mat i campingkök är enkelt och roligt. Dessutom är det gott! Av någon anledning smakar all mat tillredd i naturen lite godare än köks- och restaurangmat. Tänk bara på att eldningsförbud omfattar all matlagning med öppen låga. Köp mat längs vägen så att ni slipper frakta den långa vägar på cykel. När det är varmt i luften är heller inte hållbarheten så bra när man inte har tillgång till kylskåp.

Naturen är världens bästa nöjesfält med dess badstränder, djur och fascinerande miljöer, men är det sommar kan man alltid besöka en campingplats med minigolf, vattenrutschkanor och försäljning av glass och andra onyttigheter (man måste ju leva också).

Om ni inte nöjer er med att undersöka naturen på egen hand kan ni ta hjälp av någon av landets c:a 90 naturskolor. Många har klassverksamhet med personal som kan skräddarsy en lektion på teman som naturvetenskap och hållbar utveckling.

Det här kan bli en otroligt billig klassresa, men även om naturen är gratis kan det vara skönt att slippa tänka på alla småkostnader som garanterat uppstår vad man än gör. Ett sätt att spara ihop pengar till klassen är att sälja DelikatessKungens produkter. Ni tar upp beställningar av deras presentförpackade salami, cheddarost och ekologiska olivolja på er egen bostadsort, sedan levererar ni varorna till kunderna och är med och delar på vinsten. Även detta är både smart och klimatsmart, och dessutom lönsamt.