Med klassen till Bornholm

Bornholm är en dansk ö betydligt närmare Sverige än Danmark. Det gör att färjan från Ystad bara tar en dryg timme. Här bor knappt 40 000 invånare, men många fler uppehåller sig i detta semesterparadis på sommaren. Inte minst är Bornholm ett populärt mål för skolresor, framförallt från svenska och danska skolor.

Det finns mycket att se och göra på Bornholm och enklaste sättet att ta sig runt är på cykel. På denna lilla ö finns det inte mindre än 27 mil cykelväg. Det är cykelbanor längs bilvägarna, natursköna skogsvägar och så är banvallarna från den numera nedlagda järnvägen på många sträckor omgjorda till cykelleder. Eftersom ön är väldigt platt är det en fröjd att cykla. I Rönne, där färjan lägger till, kan ni hyra både cyklar och cykelkärror.

Med denna nyvunna frihet kan ni sedan besöka Hammershus mäktiga borgruin, en rad olika museer, Ekkodalens lodräta klippväggar, fyra rundkyrkor, Bornholms högsta punkt Rytterknægten med minnesmärket Kongemindet till minne av Fredrik VII:s besök på ön och Bornholms underbara natur i allmänhet.

Inte minst är det områdena runt ön som lockar besökare, alltså havet. På Bornholm är vattnet alltid närvarande i form av härliga sandstränder och fiske efter bl a havsöring, antingen från klipporna, med vadarstövlar direkt från vattnet eller i hyrda båtar. Har ni elever som gillar att fiska kommer de att få sitt lystmäte på Bornholm.

Övernattningsmöjligheterna är också många på en skolresa till Bornholm, som campingplatser, stugor, pensionat, hotell och vandrarhem. Här finns alltså något för alla plånböcker. Fast det är klart, helt barskrapad får inte plånboken vara. Om klasskassan ekar tom kan ni fylla på den genom att prova på försäljningsarbete. DelikatessKungen har samarbetat med skolgrupper sedan 90-talet. Om ni säljer deras delikatesser får ni behålla en del av vinsten, ersättningen är alltså helt provisionsbaserad så ni bestämmer själva hur mycket tid och energi ni ska lägga på arbetet. Ni säljer företagets handgjorda belgiska praliner, ekologiska olivolja, kryddiga salami och andra godsaker till företag eller privatpersoner i era egna bostadsområden, eller till släkt och vänner och i sociala medier.

Skolklasser, idrottsklubbar och andra grupper har betalat klassresor, cupresor och idrottsläger med denna försäljning och återkommit nästa år för att samla pengar till en ny resa. Det är roligt att sälja, att testa sina säljstrategier och att göra folk glada.