Ängsö nationalpark

Det finns ingen anledning att nöja sig med något sämre än det bästa när man ska åka på skolresa, och om man ska hålla sig inrikes måste det bästa vara en nationalpark. I skrivande stund finns det 30 nationalparker. 1909 inrättades de första nio och en av dessa är Ängsö nationalpark.

Ängsö är en av två nationalparker som ligger i Stockholmsområdet, närmare bestämt i Stockholms norra skärgård, mellan Stockholm och Norrtälje. Som framgår av namnet är det en ö, men under sommaren går det turtrafik med skärgårdsbåtar både från Stockholms innerstad och från Östanå i Åkersberga. Ängsö nationalpark är 190 hektar stor, varav 117 hektar utgörs av vatten.

Väl framme på ön som marknadsförs som Roslagens pärla kan ni njuta av den fantastiska naturen som gör ön unik. Det går att beställa en guidad rundtur, men det går också bra att vandra på egen hand. Ön är relativt platt och lätt att ta sig runt på. Ta gärna med kikare, det vimlar av praktfulla fåglar som större och mindre hackspett, havsörn och kattuggla. På ön finns också ett fågelskyddsområde som är förbjudet att beträda under delar av året då fåglarna ska ges möjlighet att häcka i fred.

Det finns inga restauranger eller matbutiker på Ängsö, så ta med egen mat. Helst mat som går att grilla. Visserligen råder eldningsförbud på hela ön förutom på särskilda grillplatser, men dessa finns det gott om. Ni kan också ta med metspön och hoppas på tur. Kanske bäst att ändå säkra med medhavd mat, men förutom i fågelskyddsområdet där det är strängt förbjudet att fiska är fisket på ön bra.

Oavsett om ni ska göra en dagsutflykt till Ängsö eller stanna flera dagar och kanske ta vägen förbi huvudstaden med Skansen, Gröna Lund och andra turistmål kommer en klassresa till Ängsö att kosta pengar. Har ni inte laddat klasskassan kan ni förslagsvis starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Genom att sälja företagets delikatesser, som lufttorkad salami, smakrik och prisbelönt cheddar, ekologisk olivolja och handgjorda chokladpraliner kan klassen finansiera hela skolresan.

Först tar ni upp beställningar bland släkt och vänner, grannar eller lokala företag på er ort, det väljer ni själva. Sedan får ni hem varorna, levererar dem till kunderna, tar betalt och behåller er del av vinsten. Genom att försäljningen är helt provisionsbaserad väljer ni själva hur mycket tid ni ska lägga på arbetet, och i förlängningen hur mycket pengar ni ska tjäna.