Cykla Göta Kanal

Göta Kanal är drygt nitton mil med 58 slussar. Vid mitten av 1800-talet hade kanalen stor betydelse som transportled, innan tåg och lastbilar tog över den praktiska funktionen. Idag förknippas Göta Kanal mest med semester på vatten (och några usla svenska långfilmer där varje ny film var sämre än den tidigare), men längs med kanalen går en gång- och cykelbana som marknadsförs som ”Sveriges vackraste bilfria väg” och som är hela 87 km lång. Varför inte skippa båten och istället cykla bredvid Göta Kanal, som en dagsutflykt eller en hel skolresa?

Ni behöver inte ens ha egna cyklar, de går att hyra. Hjälmar, kärror och annan utrustning också, men om ni vill slippa tung packning tar restauranger, pensionat och hotell längs resrutten hand om era behov av mat, sömn och bekvämlighet. Ni kan såklart sova i tält, grilla och laga mat på stormkök och styra resan helt själva, men det går också att boka ett färdigt cykelpaket med hotell och måltider. Välj det som passar er bäst och oavsett om ni vill improvisera eller ha ett fast schema kan det vara klokt att läsa på om de olika alternativen innan. Tänk också på att eleverna har olika cykelvana och fysiska förutsättningar. Ta höjd för det så att ni inte får ett för tight schema.

Till själva kanalen åker ni tåg eller buss. Ska ni hyra cyklar är Töreboda en bra startplats, för där kan ni hämta upp utrustningen. Till Töreboda tar det runt tre timmar med tåg från Stockholm och halva tiden från Göteborg. Men det går också bra att börja i kanalens östra startpunkt Söderköping.

Att cykla är ett billigt sätt att resa även om man hyr cykel, men alla resor kostar. Behöver ni bo på hotell eller vandrarhem kommer det att kosta även om ni väljer billiga alternativ. Samma sak med maten, även om ni tillagar den själva. Och så vill man ju inte behöva räkna varje krona på en klassresa, att ständigt tvingas välja budgetalternativ.

Ett sätt att skapa lite handlingsfrihet i klasskassan är att jobba och tjäna pengar. Sälj delikatesser t ex! DelikatessKungen samarbetar med skolklasser och andra grupper. Det är provisionsbaserad försäljning som kan finansiera er klassresa. Varorna det gäller är exempelvis lufttorkad salami och en prisbelönt engelsk cheddarost. Ni tar upp beställningar, levererar, tar betalt och behåller er andel av pengarna. Lönsamt, lärorikt och väldigt roligt.