Till Berlin med skolan

Berlin är en av Sveriges närmaste storstäder. Här finns både kultur och storstadsliv, för att inte tala om historia. Alla européer med åldern inne minns Berlinmurens fall 1989 och de som är ännu äldre minns också dess tillkomst vid 1961, men innan dess spelade staden en central roll i bägge världskrigen. Vill ni åka på skolresa till en stad med många sevärdheter och mycket att uppleva är Berlin ett bra val, vare sig ni åker med flyg eller buss, på egen hand eller i regi av någon större skolresearrangör.

Berlin är det förenade Tysklands huvudstad, men redan tidigare var staden Östtysklands huvudstad. Även efter murens fall är det en stad med många kontraster. Berlin är på många sätt en utpräglad storstad, men där finns också skogar och stora parkanläggningar. Berlins botaniska trädgård på 43 hektar och med 22 000 olika växter är så betongfri man kan tänka sig, samtidigt som området kring parlamentet och de stora shoppingstråken vittnar väldigt mycket om att detta är en världsstad med runt fyra miljoner invånare.

Det första ni bör göra när ni kommer till Berlin är att boka in en stadsvandring där man förevisar några av stadens mest klassiska sevärdheter som Brandenburger Tor, förintelsemonumentet och Potsdamer Platz. Letar ni ordentlig kan ni säkert hitta en svensk guide, men står ni ut med engelska eller ännu hellre tyska är alternativen oändliga.

En tur till koncentrationslägret Sachsenhausen tre mil norr om Berlin är inte en av de mest lustfyllda upplevelser man kan utsätta sig för, men det ger perspektiv. Problemet när ni väljer besöksmål i och kring Berlin är att ni skulle vilja ha flera veckor på er för att hinna med allt, och de flesta skolresor varar bara i några dagar.

Man ska ju ha råd också, men behöver klasskassan en boost finns det lösningar på det med. Ett är att klassen ägnar sig åt försäljning ihop med DelikatessKungen som sålt delikatesser ihop med skolklasser och idrottsklubbar i snart 30 år.

Först tar ni upp beställningar på företagets salami, olivolja, cheddarost mm. Det gör ni var ni vill, till företag, privatpersoner eller utanför kommunkontoret. Sedan levererar ni varorna samtidigt som ni tar betalt. Genom åren har tusentals skolresor finansierats med denna försäljning, och det är inte osannolikt att även ni kommer att upptäcka vilket kul och smidigt sätt det är att tjäna pengar till klassen.