Sylt – Tysklands Mallorca

Den tyska ön Sylt är bara 99 kvadratkilometer stor, vilket är snäppet mindre än svenska Fårö, men trots det och att ön totalt bara har runt 20 000 invånare är den ett populärt turistmål inte bara för tyskar. Har er klass tänkt åka på en skolresa till ett intressant och annorlunda europeiskt resmål kan Sylt vara platsen för er.

En ovanlig sak med Sylt är bristen på bilar. Ön är förvisso inte bilfri. Det går till och med att ta med sig bilen på sin Syltsemester, men enda sättet är att ta den på biltåget från tyska Niebüll. Men det vimlar inte av bilar på Sylt och det finns heller ingen anledning eftersom ön bara är ett par kilometer bred. Istället är cykel det smidigaste färdmedlet. Det finns flera ställen att hyra cyklar och hela ön är full av cykelvägar och vandringsleder, det är en viktig del i varför Sylt blivit en så populär semesterort. Öns högsta punkt är 52 meter, så det är platt och fint.

Här finns också sightseeingturer med båt, en imponerande hamn och långa, härliga sandstränder och flera campingplatser där ni förutom att övernatta kan delta i klassiska campingaktiviteter som minigolf och beachvolleyboll eller hänga på glassbarer och kaféer. Vill ni uppleva stadsliv får ni ta er till huvudorten Westerland där det finns shopping- och restaurangstråk, men i ärlighetens namn är nog Sylt fel plats om man är ute efter storstadspuls och betong.

Eftersöker ni däremot en traditionell sommarsemester är Sylt helt rätt. Enda problemet skulle väl vara kostnaderna och resan dit. Ni kan antingen ta färjan från Göteborg till danska Frederikshavn eller Öresundsbron till Köpenhamn för att sedan fortsätta ner till Tyskland och biltåget över till Sylt. Redan vid ankomst har resan kostat en del, men även det går att lösa.

T ex genom ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Sälj populära produkter som lufttorkad salami, ekologisk olivolja och lagrad cheddarost, allihop från några av Europas mest anrika matproducenter. Ni säljer dem varhelst ni kommer åt, på er egen hemort eller via sociala medier på internet.

Det bästa är att ersättningen är provisionsbaserad, så ni säljer precis hur mycket eller lite ni själva vill och behöver inte hålla reda på hur många timmar ni lägger ner. På det sättet styr ni över er själva och i förlängningen över hur mycket pengar ni ska tjäna till klassresan.