Svenska Turistföreningen

Sverige är ett underbart land att turista i. Allemansrätten ger oss rätt att ströva fritt i naturen och till och med övernatta i privatägda skogar så länge vi visar respekt mot ägare, djur och natur och lämnar platserna i samma skick som när vi kom. Detta gör Sverige till ett bra resmål för en skolresa. För en billig kostnad kan en skolklass resa runt och transportera sig med hjälp av cyklar, kanoter eller genom att gå.

Allemansrätten är som sagt en av faktorerna som gör det möjligt. En annan är Svenska Turistföreningen, en ideell förening som ända sedan 1885 haft som syfte att utveckla och underlätta turismen i Sverige med mottot: ”Känn ditt land!”

Idag är STF en institution med 200 anställda och 65 lokalavdelningar. Genom åren har man byggt upp turistbyråer, turiststationer, vandrarhem och hotell. Tänker ni tillbringa klassresan i fjällen går det nästan inte att undvika turistföreningens fjällstationer, stugor och kartor, men även på sydligare breddgrader har STF mycket att tillföra för en lyckad resa. De arrangerar historievandringar och erbjuder boende på hotell, pensionat och vandrarhem.

Föreningens hemsida är full med guider och tips på vad man ska packa för en fotvandring, vilken utrustning man behöver, hur man får tag i den och hur man turistar miljömedvetet och hållbart. Så hur och vart ni än har tänkt åka med klassen är det en god idé att titta in på Svenskaturistforeningen.se för inspiration, eller ta kontakt med någon av deras lokalavdelningar för att höra vad STF kan göra just för er. Missa inte heller deras systerförening Friluftsfrämjandet, som arrangerar guidade friluftsaktiviteter.

Det enda dessa ideella föreningar inte kan hjälpa er med är att tjäna pengar. Spara kanske, genom att tipsa er om prisvärda aktiviteter eller genom att sälja er ett billigt boende. Men för att tjäna pengar behöver ni en annan samarbetspartner, som DelikatessKungen.

Deras verksamhet går ut på att sälja delikatesser i samarbete med unga grupper, som skolklasser, idrottsföreningar och fotbollslag. Genom att sälja delikatesser får ni en del av vinsten att lägga på er skolresa. Ersättningen är helt och hållet provisionsbaserad, så ju mer ni säljer desto mer pengar blir det. Upplägget gör att ni väljer helt själva hur många timmar ni ska lägga på försäljningen och under vilken tidsperiod. Ni har inga som helst volymkrav och lägger upp arbetet precis hur ni vill.