Stockholms Spelmuseum

När vi tänker på museer föreställer vi oss utställningar och forskningsmaterial om gamla tider, hur det såg ut på bronsåldern eller hur dinosaurierna levde. Men många museer är betydligt fräschare. Ett av dem är Stockholms Spelmuseum, som visar spelhistoria och spelkultur. Entrén, en plåtdörr som leder ner till en källare, ser inte mycket ut för världen, men innanför den döljer sig ett stort stycke modern historia. Detta är således ett perfekt stopp på en skolresa eller utflykt med klassen. Kanske i kombination med andra moderna museer i Stockholm, som just Moderna Museet eller Tekniska Museet.

Annars funkar Stockholms Spelmuseum som enda museistopp. Här finns allt från manga och anime till lego, pokémon och gamla tv-spel. Kolla in vilka spel mamma och pappa spelade i sin ungdom, och vill ni verkligen gå på djupet bokar ni en av museets guidade visningar för skolgrupper med en muntlig guidning där man också ges tillfälle att utforska museets spel och konst vid ett tjugotal spelbara stationer.

Stockholms Spelmuseum ligger i norra Stockholm, några kvarter ifrån pendeltågsstationen Stockholm Odenplan och tunnelbanestationen Rådmansgatan, men vill ni promenera från Stockholms Centralstation går det också utmärkt. Vill ni sova över i Stockholm finns såklart alla möjligheter, från hotell i alla prisklasser till enkla, men funktionella vandrarhem.

Behöver ni pengar för denna eller andra resor kan ni tjäna ihop dem genom att prova på försäljning. DelikatessKungen erbjuder försäljningssamarbeten till unga grupper som säljer företagets delikatesser på den egna hemorten med hjälp av företagets app och försäljningsmaterial. Först tar ni upp beställningar, sedan får ni hem varorna och levererar dem till kunderna. Först när kunderna får sina delikatesser – lufttorkad salami, prisbelönt cheddarost, ekologisk olivolja och mycket annat – betalar de för varorna.

Er vinst är helt provisionsbaserad. Det betyder att ni inte behöver hålla reda på hur många timmar ni lägger ner, och ju bättre ni lyckas med försäljningen desto mer pengar blir det, men det här är populära och lättsålda delikatesser, så jobbar ni hårt kommer det att betala sig. Genom åren har DelikatessKungen samarbetat med över 25 000 grupper. Många av dem har återkommit flera gånger för att tjäna pengar till nya klassresor eftersom det här upplägget fungerar.

Dessutom är det roligt och lärorikt att sälja. Man märker i vilka områden det är lättast att sälja och kan testa olika försäljningsstrategier. Kanske blir insamlingen ett lika stort och vackert minne som själva resan.