Orörd natur finner man ofta långt från städer och bebyggelse, men det finns gröna oaser även i våra storstadsområden. Ett sådant är Järvafältet i nordvästra Stockholm där man hittar både skogar, odlingsmarker och jordbruk som inte exploaterats trots närheten till huvudstaden. Att man enkelt kan åka dit med kollektivtrafik på mindre än en halvtimme från Stockholms central gör det till en intressant plats för en utflykt med skolklassen, om man inte väljer att tillbringa en hel skolresa där. Ni tar er dit genom att åka pendeltåg till Jakobsberg eller Häggvik och därifrån en kort promenad in i naturreservatet.
Järvafältet sträcker sig genom fem kommuner: Stockholm, Solna, Sundbyberg, Sollentuna och Järfälla. Länge var Järvafältet ett militärt övningsområde, vilket är en av anledningarna till att naturen och historiskt intressanta byggnader har bevarats.
Ni kan naturligtvis röra er på måfå, ta dagen som den kommer och bara njuta av naturen. Här finns tydligt snitslade vandringsleder och cykelleder så att ni slipper gå vilse, men vill ni använda er av några riktmärken kan ni börja med de fyra sjöarna Översjön, Ravalen, Säbysjön och Djupan där ni kan bada, fiska eller bara hänga.
Bondgårdarna i området är väl värda ett besök, som Bögs gårds visningsgård där ni kan stifta bekantskap med får, grisar, getter, höns, hästar och kaniner. Den är öppet för allmänheten kl 10-16 alla dagar året runt. Vid Väsby gård, ett par kilometer därifrån, driver Sollentuna kommun en naturskola.
Det finns caféverksamhet vid Säby gård, Bögs gård, Väsby gård och i Rockstastugan som drivs av Friluftsfrämjandet. Där kan ni fika, köpa varmkorv eller äta medhavd matsäck. Vill ni sköta er själva finns det rastplatser med bänkar och grillplatser med färdighuggen ved på flera ställen på Järvafältet. Man får inte tälta mer än två dygn på Järvafältet, men önskar ni en längre vistelse kan ni enkelt ta er till en närliggande campingplats eller ett vandrarhem.
Hur länge ni vill stanna på Järvafältet kanske inte bara handlar om intresse. Det kan också vara en ekonomisk fråga hur lång skolresa man vill göra. Har ni ont om resurser kan ni dryga ut klasskassan genom försäljningsarbete. Ett enkelt och lönsamt sätt är att sälja delikatesser ihop med DelikatessKungen. För varje produkt ni säljer tjänar ni pengar till skolresan. Helt provisionsbaserat alltså, så ni väljer helt själva hur mycket tid ni ska lägga på jobbet. Ju bättre ni säljer, desto mer pengar att resa för.