Skolresa till Sankt Petersburg

Sankt Petersburg är Rysslands näst största stad med sina fem miljoner invånare och ett populärt resmål redan på sovjettiden då staden hette Leningrad. Det beror på att staden har många sevärdheter och inte lämnar någon besökare oberörd. Som svensk är det svårt att fatta att man befinner sig så nära eftersom det känns som en helt annan värld. Så för en skolklass som vill uppleva något nytt är en skolresa hit ett mycket bra alternativ till västerländska storstäder som London och Berlin.

Till Sankt Petersburg går det att flyga, men man kan också ta båten till Helsingfors och därifrån snabbtåg till Sankt Petersburg. Den resan kan ni boka direkt hos Viking Line som då också ordnar visum, övernattningar och aktiviteter, eller också bokar ni resan för sig och väljer det övriga innehållet själva.

Hur ni än väljer bör ni pricka in en guidad tur av staden. För en billig peng kommer en engelsktalande guide visa er staden från sin soligaste sida. Vinterpalatset, tsarens forna residens, vill ni inte heller missa för det är en storslagen byggnad. Där hittar ni också Eremitaget, konstmuseet med verk av da Vinci, Michelangelo och van Gogh.

Och som i nästan alla östeuropeiska storstäder är utbudet av kyrkor och katedraler nästan hur stort som helst i Sankt Petersburg. Det är knappast det första en skolklass på klassresa vill bocka av från sin att-göra-lista, men ett besök på Uppståndelsekyrkan eller Isakskatedralen är en upplevelse även om man inte är särskilt intresserad av vare sig religion eller arkitektur.

Ni tar er enkelt fram i staden med hjälp av tunnelbana, spårvagn och buss. Spårvagnsnätet är världens längsta, men det är ändå framförallt tunnelbanan som utmärker sig. Den bör ni åka för att ta del av stationernas utsmyckningar. Varje t-banestation är som en underjordisk konstutställning, helt olik Stockholms smutsiga och nedklottrade tunnelbanenät.

Har ni inte råd att åka på skolresa till Ryssland bör ni ta tag i den biten först, det går nämligen att lösa genom att sälja DelikatessKungens varor. Det har massor av skolklasser och idrottsklubbar gjort med gott resultat. Ni säljer företagets salami, cheddarost och ekologiska olivolja mot provision, så ju mer ni säljer, desto mer pengar blir det till klasskassan. Genom åren har över 25 000 grupper sålt DelikatessKungens godsaker. Många har bekostat hela sin skolresa med försäljningen, och sedan kommit tillbaka för att tjäna ihop pengar till nya resor.