Skeikampen, ett norskt friluftsparadis

Namnet Skeikampen låter nästan som en idrottsevenemang för kvinnor, som en norsk motsvarighet till Tjejmilen, men det är faktiskt ett bergsområde strax norr om OS-staden Lillehammer. Här byggdes en alpin anläggning redan på 50-talet och idag finns elva liftar med sjutton nedfarter av olika svårighetsgrad. Den längsta är hela 2 500 meter lång. Men här finns också mil efter mil av preparerade längdåkningsspår. Det är ingen slump att längdvärldsmästaren Johannes Høsflot Klæbo har sitt fritidshus här. Eller ”hytte” som det heter i Norge.

Men även om det främst är vintersport stället är känt för fungerar det lika bra på sommaren, så om er klass vill åka på en aktiv skolresa i en fantastisk miljö är Skeikampen ett bra val oavsett om ni vill åka på sportlovet eller i samband med skolstart. Eller som de säger själva: ”Skeikampen er for alle, hele året!”

På vintern är det som sagt skidor som gäller. På sommaren är det cykel, golf, fjällvandring, bad, fiske och kanotpaddling. Den utrustning som behövs, som cyklar och kanoter, går fint att hyra. För en kortare vandring behövs bara bra skor och glatt humör. Eller strunta i humöret, det kommer den vackra naturen att ge er längs vägen, det är oundvikligt. Har ni aldrig testat fiske borde ni göra det här där ni kan få upp stora öringar, rödingar, gäddor och abborrar. Är eleverna under 16 behöver de inga fiskekort.

Även boendealternativen är många i Skeikampen: hotell, fjällstugor och lägenheter. Reser gör ni med tåg eller flyg till Lillehammer, och så buss den sista biten.

Återstår bara pengar. Fast det är inte så bara om man saknar dem. Behöver ni påfyllning i klasskassan gäller det att välja ett smart sätt. Andra som samlat pengar till sin klassresa har anordnat en loppmarknad, pantat tomglas eller sålt lotter. Eller delikatesser! DelikatessKungen erbjuder skolklasser och idrottsklubbar försäljningssamarbeten. De tillhandahåller varorna och marknadsföringsmaterialet, ni säljer till företag och privatpersoner på den egna orten.

Först tar ni upp beställningar. Sedan får ni hem varorna, levererar dem till kunderna samtidigt som ni tar betalt. Delikatesserna det gäller är bl a lufttorkad salami med extra hög kötthalt, jungfrulig olivolja och belgiska, handgjorda praliner. Eftersom ersättningen är helt provisionsbaserad väljer ni själva hur mycket tid ni vill lägga på arbetet. Andra skolklasser har betalat hela sin skolresa med försäljningen och sedan återkommit till DelikatessKungen när det blivit dags för en ny resa.