Klassresa till Visingsö

Ungefär mittemellan Stockholm, Göteborg och Malmö, i södra Vättern, ligger Visingsö. Det är Vätterns klart största ö med en yta på 25 kvadratkilometer. Den bofasta befolkningen uppgår till 750 personer, men åker ni dit på sommaren lär ni få trängas med betydligt fler människor än så.

Dragningskraften finns i historiska minnesmärken och sevärdheter och en storslagen natur, inte minst strax utanför ön. I Vättern finns 28 olika fiskarter, bl a insjölax, röding och öring. Isen lägger sig sällan här, så det går att fiska med spö året runt.

Visingsö har i långa tider varit ett stort hantverks- och handelscentrum. Därför är det inte så konstigt att det finns så många fornlämningar på ön. Här finns exempelvis flintyxor och hällskistor från stenåldern, gravhögar från bronsåldern och runstenar från järnåldern. Inte fullt lika gamla är de många kyrkor som finns till beskådan på Visingsö, men de är vackra och intressanta ändå. Lägg till detta Visingsborgs Slottsruin, Hembygdsgården och Visingsö Museum, så finns det en hel del gamla grejer att titta på.

Man kommer ganska långt på Visingsö genom att gå. Det finns dessutom fina vandringsstråk. Ett annat smidigt transportmedel är cykel. Vill ni inte ta med egna går de att hyra på flera ställen på ön. Visingsö-tåget med plats för maximalt 48 personer gör 1-3 turer om dagen, men för grupper går det att boka utanför turlistan. En tur med detta sightseeing-tåg tar c:a en timme.

Ett lite mer spektakulärt sätt att ta sig fram är med häst och vagn, med Visinsös egna hästskjutsar ”remmalagen”. På hästtemat finns det också turridning, på öns norra del. Även detta påstås vara ett perfekt sätt att uppleva Visingsös vackra natur.

Vill ni stanna flera dagar på Visingsö (och jag kan inte komma på en enda anledning till att inte vilja det) går det alldeles utmärkt att sova över. På ön finns både hotell och vandrarhem. När ni ledsnar tar ni färjan över till Gränna och passar på att köpa upp er på polkagrisar innan ni styr kosan hemåt.