Klassresa till Säfsen

Det finns många orter i Sverige som direkt associeras till alpin skidåkning, som Åre och Sälen. En av de lite mindre kända är Säfsen i södra Dalarna. Här byggdes den första liften 1979 till det som idag är en komplett skidanläggning med sex liftar, sexton nedfarter, en snowpark samt många och långa preparerade längdspår. Säfsen är ett av Vasaloppets officiella träningscenter, men det är nog ändå alpint som är i centrum, och här finns verkligen något för alla smaker. Nedfarten Djävulsgapet för de allra mest våghalsiga och den långa och betydligt mindre branta Långsvängen för de som vill åka skidor mer än de står i liftkö. Har ni inte egen utrustning hyr ni både skidor, pjäxor och hjälm, och den som önskar kan gå i skidskola.

Men Säfsen Resort är inte bara en anläggning för vintersport. På sommaren är det andra aktiviteter som gäller. Mountainbikecykling, klättervägg, frisbeegolf, vandringsleder, kanot och fiske. Naturen är lika storslagen året om.

Säfsen har en egen stugby med 1 300 bäddar, men det finns också lägenheter för upp till tolv personer att hyra. Om ni inte absolut måste bo i direkt anslutning till skidbackarna finns det också flera hotell relativt nära anläggningen.

Det finns två utmärkta restauranger inom Säfsen Resort där ni både kan välja att äta eller beställa mat för leverans till den egna stugan. Om ni inte vill laga mat själva i stugorna som såklart har kompletta kök.

Då återstår väl bara finansieringen. Vare sig ni vill åka till Säfsen på vintern eller sommaren kommer det att kosta pengar. Är inte klasskassan lika laddad som ni för en häftig skolresa kan ni bättra på den genom att tjäna pengar. Det är inte alla jobb som skolungdomar ens får ägna sig åt även om de skulle ha alla förkunskaper som krävs, men lite finns det ändå att göra. Ni kan anordna en loppis, samla pant och erbjuda grannar enklare tjänster som att klippa gräs eller springa ärenden.

Eller sälja något. DelikatessKungen erbjuder försäljningssamarbeten där grupper av ungdomar säljer företagets delikatesser och får del av vinsten. Genom att försäljningen är provisionsbaserad väljer ni själva hur mycket tid ni ska lägga på jobbet och i förlängningen hur mycket pengar ni ska tjäna. En del skolklasser har finansierat hela sin skolresa med försäljningen och dessutom återkommit till DelikatessKungen för att tjäna ihop till en ny.