Klassresa till Gröna Lund

En klassresa till Gröna Lund kan aldrig bli fel. Gröna Lund – eller Grönan som stockholmarna själva brukar kalla detta nöjesfält – är Sveriges allra äldsta tivoli och ligger ute på Djurgården i Stockholm. För att vara mer exakt så hittar ni Gröna Lund på gatuadressen Lilla Allmänna Gränd 9. Gröna Lund har varit igång sedan starten 1883, det vill säga för ganska exakt 130 år sedan i skrivande stund. Själva namnet Gröna Lund kommer från en gammal krog som hette Gröna Lunden och som låg på samma plats som senare skulle förvandlas till det nuvarande nöjesfältet. Denna krog är för övrigt omtalad i tre av Carl Michael Bellmans sånger, de så kallade Fredmans epistlar. Det säger en hel del om att området kring Lilla Allmänna Gränd på Djurgården i Stockholm har varit rena nöjeskvarter under flera hundra år.

Gröna Lund

Många häftiga åkattraktioner
En klassresa till Gröna Lund kan som sagt var aldrig bli fel. Här finns det nämligen hur många häftiga åkattraktioner som helst och det intressanta med Gröna Lund är att trots att den totala ytan är starkt begränsad av den omkringliggande bebyggelsen så lyckas man ändå med konststycket att både utöka och uppdatera antalet åkattraktioner varje år. Ni har mer än 30 olika åkupplevelser att välja mellan och man kan utan överdrift säga att det finns något för alla att ägna sig åt. Vare sig det är radiobilar eller Spökhuset eller grymma berg- och dalbanor som ni gillar så finns de här allihop.

Artistuppträdanden
Den stora scenen på Gröna Lund känner ni säkert igen från TV4:s årliga sommarprogram Sommar På Gröna Lund. Det är nämligen från den scenen som programmet direktsänds och här snackar vi om en scen som varit i bruk under många år och där ett mycket stort antal världsberömda artister har uppträtt, allt ifrån Jimi Hendrix, Bob Marley och Paul McCartney till ABBA, Lady Gaga, Bryan Adams, Alexander Rybak, Kiss och Alice Cooper.

Gröna Lunds öppettider
Gröna Lund håller öppet varje dag från april och fram till september. Man slår upp portarna klockan 15.00 och stänger klockan 23.00. Ni har alltså gott om tid på er i klassen för att hinna med att göra er bekanta med alla grymma åkattraktioner som Gröna Lund kan bjuda på. Vem i klassen vågar sig upp i Fritt Fall först?