Klassresa till Birka

Björkö i Mälaren är ingen världsmetropol idag, men en gång i tiden var det en mötesplats för människor från hela världen. I slutet av 700-talet byggde vikingarna Birka här, en av Sveriges allra första städer, möjligen den allra första. Tyvärr lite bortglömd idag, men den finns med på Unescos världsarvslista.

Som mest hade Birka uppemot tusen invånare, så med dagens mått var det inte precis någon storstad, men under ett par hundra år var det en viktig handelsplats där det byttes olika metaller, pälsar, siden, horn och bärnsten.

Sedan slutet av 1600-talet har arkeologer grävt i området för att ta reda på så mycket det går om den viktiga pusselbit av svensk historia som skapades här. Förutom att vara en samlingspunkt för svenska och europeiska arkeologer är Birka idag en turistattraktion som Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket förvaltar.

Inte minst arbetar man för att barn och ungdomar ska få upptäcka denna arkeologiska pärla. Ett sätt att göra det är att boka ett skolresepaket med båtresa, guidad tur och entré till Birkamuseet. Guidningen börjar redan på båten från Stockholm då guiderna går igenom vad man vet om vikingatiden, inte minst tack vare utgrävningarna på Björkö. På ön får ni själva se fornlämningsområdet och höra guider och arkeologer berätta om fynden.

Förutom arkeologiska utgrävningar och museiföremål finns restaurang, kafé och badstrand, så här finns det också tillfällen för modernt semesterfirande, om än med en historisk touch. Om ni verkligen trivs finns faktiskt också möjlighet att övernatta på ön i tidstypiska vikingatält. Då får ni också chansen att baka bröd över öppen eld och prova på hantverk på vikingavis.

Hur länge ni än stannar och vad ni än väljer att göra kostar det en slant att åka till Birka, och när ni ändå är i Stockholm kanske ni vill stanna till på något modernare nöjesfält som Gröna Lund eller Skansen.

För att få råd med allt kanske ni behöver påfyllning i klasskassan. Ett lönsamt sätt är att sälja delikatesser mot provision. Ni säljer Delikatesskungens produkter på orten där ni bor, och ju mer ni säljer desto mer tjänar ni. Låter det som en bra affär borde ni beställa ett säljpaket från Delikatesskungen.