Historiska stadsvandringar

spökvandring

Stadsvandringar med guide är inget nytt, men en ny upplevelsetrend är att inte bara gå igenom gamla byggnader och berätta vad man ser utan istället göra en gestaltning, ofta med litterär anknytning.

I Stockholm kan man t ex gå på spökvandring och där lyssna på 90 minuter om mord, spöken och andra kusligheter. Att spöken blivit underhållning räcker det med att bläddra i en tv-tablå för att konstatera, men med rätt guide blir det inte bara roligt och nervkittlande utan är också ett lättsamt sätt att lära sig mer om historien.

Eller följ med till Södermalm och miljöerna från Stieg Larssons deckartrilogi om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. Se var tidskriften Millenniums kontor ligger, liksom Lisbeths lyxlägenhet och andra platser i böckerna som har sålts i hela världen och översatts till 44 språk. Det här har blivit en riktig turistattraktion och guiderna börjar bli riktigt varma i kläderna efter att ha guidat runt 65 000 personer. Kanske kan ni läsa böckerna i skolan och sedan låta guiden ge en spännande fördjupning. Fast om ni hellre vill kan ni köpa en ”Millenniumkarta” och göra promenaden på egen hand.

Eller gör en mordvandring i Gamla stan med underhållande guider i historiska kläder. Det finns massor av varianter på detta tema, ibland rabatterat för skolklasser och anpassat efter gruppens ålder och förkunskaper.

Stockholm har av naturliga skäl störst utbud av litterära stadsvandringar, men det går också att följa Kurt Wallanders fotspår i Ystad eller tassa efter Pelle Svanslös i Uppsala. Stadsvandringar är ett bra sätt att koppla ihop studier och underhållning, lära sig teorin i skolbänken och avsluta ”ute på fältet”. Det är kul, lärorikt och ganska billigt.

Men det innefattar ju en resa (om ni inte väljer att gå på tur hemmavid) och kanske övernattning. Och åker ni långväga för att besöka huvudstaden vill ni kanske uppleva något mer än en bokserie eller osaliga andar. Med ett besök på Gröna Lund eller Skansen, ett par restaurangstopp och hotellboende riskerar klasskassans storlek att sätta gränser.

Att sälja delikatesser kan vara skillnaden på en lyckad och en misslyckad skolresa. Läs här om inte ett samarbete med Delikatesskungen kan passa er. Ni säljer, de levererar och så delar ni på vinsten och alla blir nöjda, inte minst kunderna. Ni väljer själva om ni vill sälja bland släkt och vänner, på stan, bland politikerna i kommunalhuset eller på mammas och pappas jobb.