Haparanda skärgård

Haparanda skärgårds nationalpark inrättades så sent som 1995 och hamnade verkligen i strålkastarljuset år 2020 när tv-programmet Robinson bytte palmerna på Fiji mot Haparanda och Kalix skärgårdar för inspelningarna av den populära dokusåpan. Vill ni leva öliv på nästa skolresa kan ni också välja Haparanda skärgård. Ni vinner inga pengar, men i gengäld slipper ni rösta ut varandra.

Haparanda skärgård ligger nära den finska gränsen. På sommaren går det turbåtar, annars kan man beställa båtcharter. Här möts ni av unik, vacker natur och ett sällan skådat lugn. Tjusningen, men också nackdelen, med vild natur är att den inte är tillrättalagd. Hamnen i fiskebyn Kumpula och de närliggande övernattningsstugorna är handikappanpassade, men ska man kunna nyttja nationalparken fullt ut är det en klar fördel om man klarar att bemästra trappor och den smala spången på naturstigen över Sandskär. Är ni någorlunda rörliga går det fint, skärgården är inte ett överlevnadstest. Tar ni det bara lugnt kommer ni inte ha några problem med den norrbottniska naturen.

Sen är det som vanligt i nationalparker en del regler att ta hänsyn till. Ni får bara elda på angivna platser och måste ta hänsyn till djurlivet och växtligheten, fast det gäller ju egentligen överallt, och det går bra att fiska, plocka bär och tälta. Föredrar ni att bo i hus har Länsstyrelsen uthyrningsstugor med enkel, funktionell standard. Om ni inte nödtvunget vill bo inom nationalparken finns en campingplats i Haparanda hamn.

Oavsett om Haparanda skärgård är ert drömmål för klassresan eller om ni föredrar sydligare breddgrader kan ni behöva fylla på klasskassan. Det går att göra på många sätt, men ett enkelt och beprövat är försäljning. Sälj delikatesser t ex! DelikatessKungen har i tre decennier jobbat ihop med skolklasser och föreningar. Grupperna säljer företagets produkter på sin egen ort eller till släkt och vänner på nätet.

Varorna det gäller är exempelvis en prisbelönt cheddarost, lufttorkad salami i fem olika smaker och en ekologisk extra jungfruolivolja av noga utvalda sicilianska oliver. Ingen av DelikatessKungens produkter går att köpa i butik. De säljs bara av unga ressugna grupper.

Försäljningen är helt provisionsbaserad. Ju mer man säljer, desto mer pengar blir det till skolresan. Tidigare grupper har insett fördelarna, tjänat mycket pengar till sin skolresa och sedan återkommit för att tjäna pengar till nya äventyr. Förutom den ekonomiska vinsten är det ett roligt och lärorikt sätt att upptäcka yrkeslivet.