Besök sagolika Sunne!

Rottneros

Sunne är en liten ort i mitt i natursköna Värmland. Byns slogan ”Sagolika Sunne” syftar på att författarna Selma Lagerlöf och Göran Tunström kommer härifrån, men det var också här som fotbollstränaren Sven-Göran Eriksson föddes, liksom skådespelerskan Marie Robertson.

I Sunne finns mycket att se och uppleva för en skolklass. Det stora dragplåstret för Sunne är såklart Selma Lagerlöf, trots att det gått snart 80 år sedan hon dog. 1909 fick hon Nobelpriset i litteratur, som första kvinna och första svensk och än idag är hon en av våra största och mest lästa författare. På Mårbacka där hon föddes och växte upp organiseras guidade visningar för alla grupper och privatpersoner, men också särskilda skolvisningar, med teaterföreställningar, utställningar och skattjakter.

I Rottneros Park strax utanför Sunne finns fantastiska skulpturer, en formgiven trädgård med ekologisk odling, men också Nils Holgerssons lekpark med fantastiska evenemang och attraktioner. Även här anordnas visningar, både med guide och med iPod, och ett café med uteservering stillar hungern.

Ingen skolresa är komplett utan bad, och bada kan ni göra i Fryken, på Selma Spa eller på Sunne Camping och Sommarlands häftiga äventyrsbad med fartfyllda rutschbanor och Fritt fall. Där kan ni också välja att bo, i tält eller stugor. Önskar ni mer stillsamma aktiviteter än hinderbanor och vattenrutschkanor finns vandringsleder i underbar natur, från 2 km och uppåt. Varje år anordnas Sunne vandringsvecka med fokus både på naturupplevelser och den värmländska berättartraditionen.

Åker ni till Sunne på vintern kan skidanläggningen Ski Sunne locka med sina många och långa pister och längdåkningsspår. Även här finns stugor för uthyrning. Vintertid anordnas också de populära städturerna med hundspann ledda av Siberian huskys, en både social och äventyrslysten hundras.

Till Sunne tar ni er enklast med tåg, men även buss och bil är möjliga transportsätt. Från Stockholm är det 37 mil till Sunne, från Göteborg är det 28.

Ett sätt att finansiera resan till Sunne är att sälja delikatesser som salami, cheddarost, olivolja, dragerad lakrits & mandel och praliner från Delikatesskungen. Eleverna marknadsför och säljer produkterna bland släktingar, lokala företag, bostadsområden eller var ni vill. Varorna är lättsålda vilket gör försäljningen rolig och lärorik.

När säljarbetet är klart levereras produkterna till er som distribuerar dem till slutkund och tar betalt. Ni behåller er andel av pengarna och kan börja packa väskorna.