Att tälta på skolresan

Nästan vart man än åker på skolresa är boendet en av de största kostnaderna. Hotell i storstäder är dyrast, men vandrarhem eller stugor är inte heller gratis. Men det finns ett undantag – tält. Att bo i tält kan faktiskt vara helt kostnadsfritt, i alla fall om man placerar det utanför en campingplats.

Ett tält kostar visserligen pengar att köpa, men i en skolklass med 30 elever är det garanterat några som har tält sedan tidigare, och utvidgar man det till elevernas släktingar och bekanta får ni snart ihop fler tält än resenärer. För det alla tält har gemensamt är att de är lediga 360 dagar om året eller ännu mer.

Tält har även andra fördelar. Ni behöver inte bestämma långt i förväg var och när ni ska övernatta. Med några tält i packningen är ni fria att improvisera. Mysfaktorn ska inte heller underskattas. Tält är som kojor acceptabla även efter barnaåren. De håller insekterna ute och skyddar mot vind och regn.

Genom att hålla boendekostnaden nere på klassresan kan ni lägga mer pengar på aktiviteter, mat och annat. Kanske kan ni resa längre eller vara borta längre tid genom att bära med er eget boende. Eller också satsar ni på lågbudget fullt ut, går eller cyklar som transportmedel och lagar egen mat på spritkök. På det sättet behöver ni inte lika mycket pengar i klasskassan för att åka på skolresa.

En annan väg är att planera resan genom att börja spara pengar till den långt i förväg. Panta tomburkar, klipp gräsmattor eller anordna en loppmarknad. Eller starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen som låter skolklasser och andra grupper av unga sälja deras delikatesser på sin egen hemort, till grannar, vänner och lokala företag.

Med hjälp av en app och tryckt försäljningsmaterial tar ni först upp beställningar. Scanna av marknaden, knacka dörr, starta kampanjer på internet eller ställ er utanför det lokala köpcentret. När ni är nöjda lägger ni en order hos DelikatessKungen som skickar ut varorna till er kontaktperson. Ni levererar dem till kunderna, tar betalt av dessa och behåller er andel.

Försäljningen är provisionsbaserad, så ju mer ni säljer, desto mer pengar tjänar ni till skolresan. Det är ett kul sätt att tjäna ihop en resa, oavsett om man tänker bo i tält eller på lyxhotell, i Sverige eller Sydeuropa.