Astrid Lindgrens Näs

Det är inget fel på Junibacken och Astrid Lindgrens Värld, men målgruppen är barn, inte ungdomar eller vuxna som vuxit upp med Astrids böcker och karaktärer, men som sedan gått vidare. Astrid Lindgrens Näs är något annat. Bondgården Näs i Vimmerby var Astrids barndomshem. Här växte hon upp tillsammans med sina syskon och det var här verklighetens Bullerbybarn lekte. Idag är det ett museum och ett perfekt utflyktsmål för en skolklass, kanske ett stopp på en längre skolresa.

På Näs får ni en guidad visning av barndomshemmet, ni får uppleva trädgårdarna där Astrid tillbringade sina barndoms somrar, ni får se en utställning om hennes liv och när det börjar kurra i magen beger ni er till restaurangen och dess vackra uteservering i Apellunden. I Snickarladan visas en film om hur historien om Emil i Lönneberga blev till.

Vill ni inte lämna Vimmerby efter besöket kan ni övernatta på Astrid Lindgrens Värld en bit bort. För i Vimmerby kretsar mycket runt Astrid Lindgren, men inte riktigt allt. Här finns badplatser med kanotuthyrning, servering och camping, en äventyrsgolfbana, vandringsleder och mycket mer.

Första steget på klassresan är väl att bestämma vart man ska åka och vad man ska göra, men för att kunna göra det behöver man veta hur mycket det kostar och inte minst hur mycket pengar man har att spendera. En klasskassa har alltid sina begränsningar.

Behöver ni påfyllning i den kan ni försöka hitta ett kreativt sätt att tjäna pengar till klassen. Det kan vara försäljning, att arrangera ett evenemang med inträde eller att ta hand om grannarnas pantburkar, men för att slippa hamna i gränslandet mellan tråkigt jobb och rent tiggeri kan ni jobba ihop med DelikatessKungen.

Ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen funkar så att ni säljer företagets produkter och får behålla en del av vinsten. Det är lättsålda delikatesser som lagrad cheddarost och ekologisk olivolja i fina presentförpackningar. Ni säljer dem genom att knacka dörr hos grannarna. Eller varför inte prata med företagarna på er ort. Kanske de kan köpa in delikatesserna som gåvor till kunder eller personal, så gör de samtidigt en god insats genom att stödja er skolresa.

Kunderna betalar inte varorna förrän ni sedan levererar dem, och ersättningen till er beror på hur mycket ni sålt. För varje såld produkt får ni mer pengar till klasskassan, så man kan säga att ni bestämmer er egen lön.