Åk på museihelg i Stockholm!

I Stockholm finns hundratals museer. Många av dem är välkända, några till och med världsberömda, som Vasamuseet, Livrustkammaren och Abbamuseet. Men här finns också mindre kända guldklimpar väl värda ett besök.

Själva idén med museer är ju att man ska lära sig saker. Dessa kunskaper kan man antagligen tillgodogöra sig genom att sitta i ett klassrum och läsa böcker, men på museum blir informationen ofta lite mer handfast och studiematerialet mer levande. En del av museerna är är särskilt lämpliga för skolelever och vilka de är beror naturligtvis på er. Här kommer några exempel:

Postmuseum

För oss som varit med ett tag är posten en institution vars funktion är, eller åtminstone har varit, självklar i samhället. Men betänk att de flesta postkontoren i landet togs bort i samband med postens bolagisering 1994, så ytterst få av dagens ungdomar har ens varit inne ”på posten” och oavsett om vi sörjer posten eller är glada över dess hädanfärd går det inte att förneka dess betydelse för det Sverige vi har idag.

På Postmuseum i Gamla stan finns flera utställningar, både fasta och tillfälliga. I ”Lilla Posten” kan barngrupper själva agera post genom att prova på rollen som postkund, postkontorsanställd eller brevbärare. I utställningen ”Din post” berättas postens historia genom att visa förändringen av allt från postfordon till brev och uniformer, från 1800-talet fram till idag. Allra populärast är kanske ändå den frågesportsvandring i Gamla stans gränder som Postmuseum tagit fram ihop med andra museer i Gamla stan.

Riksidrottsmuseet

Riksidrottsmuseet ligger på Djurgården, bredvid Tekniska museet. Även här erbjuds både visningar och utställningar på olika teman. Det finns också möjlighet till egna aktiviteter, som romerska ringar, klättervägg och olika teststationer.

Leksaksmuseet

På Södermalm finns Leksaksmuseet, där även vuxna blir som barn på nytt. Här finns leksaker av alla de slag från förr och nu. Ångmaskiner, bilar, båtar, dockor, flygplan… Och barnteater. På Leksaksmuseets scen dyker både trollkarlar, sagoberättare och hela teatergrupper upp.

Det var bara några av alla huvudstadens museer. För er klass kanske det är helt andra som lockar – Litografiska museet, Dansmuseet, Stockholms medeltidsmuseum, Östasiatiska museet, Orangerimuseet…

Museibesök är något av det billigaste man kan göra med en klass, men särskilt om man vill kombinera museerna med något lite festligare finns det alltid behov av pengar.