Abisko, en norrländsk pärla

Stressade stadsbor glömmer ibland att en stor del av vårt land består av orörd natur och miljöer vi knappt kan föreställa oss. Att åka till Thailand eller USA för att få till ett rejält miljöombyte är faktiskt att krångla till det i onödan. Åk till Abisko istället!

Denna lappländska by finner man 25 mil norr om polcirkeln och 100 mil från huvudstaden. Här börjar Kungsleden, men den största anledningen till att de flesta sörlänningar hört talas om denna lilla kartprick är nog Abisko Turiststation, som drivs av Svenska Turistföreningen och som i decennier varit ett populärt resmål för skolklasser och naturintresserade fjällvandrare. Att man valt att förlägga en turiststation hit beror i sin tur på Abisko nationalpark, ett 7 700 hektar stort område som inrättades 1909 och som främst består av fjällbjörkskog och kalfjäll. Nationalparken har en enormt rik flora och dessutom ett fantastiskt djurliv. Här finns rikligt med älg, men också mård, hermelin, fjällräv och lodjur, men främst är nog ändå fågelrikedomen. Vill man se en gråsiska, bergfink, blåhake, järnspark, grönbena, gluttsnäppa eller fjällripa är detta platsen att besöka. För att vara orörd natur är naturen här ändå mycket lättillgänglig. I direkt anslutning till turiststationen (som ligger i nationalparken) finns hedar och lummig björkskog som lämpar sig fint för en kortare vandring på egen hand, om man inte vill dra iväg på en längre tur längs Kungsleden, med eller utan guide.

Det märks på många sätt att man är långt norrut. På sommaren kan man uppleva midnattssol. Under drygt åtta veckor går solen aldrig ner. På vintern är förhållandet det omvända. Under fyra veckor runt vintersolståndet råder totalt mörker. Eller kanske ändå inte! Abisko är den perfekta platsen att uppleva norrsken, ett himlafenomen som får mänskligt tillverkade fyrverkerier att blekna.

Oavsett när ni åker hit bör ni också passa på att uppleva Torneträsk, Sveriges näst djupaste sjö (efter Hornavan) med som mest 168 meters djup, Lapporten och autentisk samekultur från forna tider. På STF:s sameviste har man rekonstruerat det samiska nomadlivet på 1800-talet.

Sen är det väl dags att åka söder över. Ja, det finns ju nästan inget annat håll härifrån. Från Abisko går dagligen tåg till Stockholm och Göteborg. Det går också att flyga hit, från Arlanda till Kiruna. De sista tio milen avverkas då med buss.